Ndryshojnë rregullat e shahut

Postuar në 02 Prill, 2021 08:52

Shahu ka një histori të gjatë që shtrihet në mijëvjeçarë. Ndërsa rregullat kanë evoluar gradualisht gjatë 1500 viteve të fundit, ndryshimi i fundit i madh që u është bërë atyre daton afërsisht në vitin 1860.

Për më shumë se 150 vjet, rregullat e shahut i kanë shërbyer mirë qëllimit të tyre, por sot, turnetë dhe ndeshjet klasike të nivelit të lartë dominohen gjithnjë e më shumë nga barazimet, duke i admiruesit e këtij sporti të irrituar. Ky problem arriti kulmin në Kampionatin Botëror të Shahut 2018 midis GMve Magnus Carlsen dhe Fabiano Carauana, ku u barazuan të 12 lojërat klasike.

Për të adresuar "problemin e barazimit" në shahun klasik, FIDE, organi drejtues i shahut që nga viti 1924, ka ndërmarrë hapin rrënjësor të ndalimit të të gjitha barazimeve. Rregullat e reja hyjnë në fuqi menjëherë, raporton Chess.com. Ky ndryshim i rregullit befasues ka gjeneruar diskutim në mediat sociale, ku shumë i mbështesin dhe të tjerë i kundërshtojnë.

Të gjitha rregulloret brenda rregullave të shahut që rezultojnë në barazim janë zëvendësuar me rregullore të reja që garantojnë një rezultat vendimtar.

Ndryshimi i parë i tillë është i drejtpërdrejtë. Të gjitha tërheqjet me marrëveshje janë të ndaluara; lojtarët mund të mos bëjnë më oferta barazimi ose të bien dakord për barazim. Edhe në rastin kur shkon në nivelin më të mërzitshëm, lojtarëve do t'u kërkohet të luajnë lojën deri në shfaqjen e rezultatit në tabelë. Heqja e mundësisë së ofrimit të një barazimi adreson gjithashtu një ankesë të zakonshme të sjelljes si për lojtarët online ashtu edhe për ata me fushën përpara. Kundërshtari juaj nuk mund t'ju lodhë me oferta të përsëritura barazimi nëse nuk ekziston një rregull i tillë!

Një vendim më pak i diskutueshëm është ai i që u bë për rregullin shekullor, bllokimin e një lojtari - patin.

Kjo do të konsiderohet fitore për lojtarin dominues, që e ka privuar rivalin nga të gjitha lëvizjet që lejon loja. FIDE VP, Nigel Short dhe vetë Chess.com Sam Copeland pajtohen me këtë ndryshim rregulli.

Rregulli tjetër që ndryshon është përsëritja e trefishtë. Sipas rregullave të reja, nëse një pozicion përsëritet tre herë, lojtari që bën përsëritjen e tretë do të humbasë ndeshjen, dhe për të dekurajuar një faux pas të tillë në të ardhmen, atyre do t'u jepet titulli i papërdorur i FIDE, CM, që tregon se lojtarët nuk kishin guxim dhe forcë për të luajtur për fitore me çdo kusht.

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.