Arabia Saudite, plan 5 miliard dollarësh për të dominuar tregun e hidrogjenit të pastër

Postuar në 07 Mars, 2021 14:44

Arabia Saudite synon të bëhet qendër globale e furnizimit me hidrogjen. Ndërsa qeveritë dhe industritë kërkojnë alternativa më pak ndotëse ndaj hidrokarbureve, eksportuesi më i madh në botë i hidrogjenit të papërpunuar po lufton të mbajë vendin e parë, ndërsa konkurrohet nga Kina, Evropa ose Australia. Një central me vlerë 5 miliardë dollarë, që funksionon me energjinë e diellit dhe erës do të jetë ndër prodhuesit më të mëdhenj të hidrogjenit në botë, kur të hapet në megaqytetin e planifikuar të NEOM-it në 2025, raporton Bloomberg.

Detyrën për të kthyer një shkretëtirë me përmasat e Belgjikës në një metropol që funksionon me energji e rinovueshme e ka marrë përsipër Peter Terium, ish-shefi ekzekutiv i kompanisë gjermane, RWE AG.

Hidrogjeni po shndërrohet nga një burim i fuqishëm energjie në një biznes të madh. Bashkimi Evropian ka gati 500 miliardë dollarë për infrastrukturën e tij.

Britania e Madhe ka 10 projekte për ngrohjen me gaz, Kina po vë në punë autobusë me qeliza djegëse dhe automjete tregtare dhe Japonia po planifikon të përdorë gazin në prodhimin e çelikut. I dërguari presidencial i SHBA për klimën, John Kerry, nxiti industrinë e naftës dhe gazit për të përqafuar "mundësitë e mëdha" të hidrogjenit.

Kjo do të thotë më shumë konsumatorë të mundshëm për stacionin Helios Green Fuels.

Hidrogjeni miqësor me mjedisin prodhohet duke përdorur energji të rinovueshme në vend të lëndës djegëse fosile. Kostoja aktuale e prodhimit të një kilogrami është pak më pak se 5 dollarë, sipas Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë së Rinovueshme.

Arabia Saudite ka një avantazh konkurrues për shkak të ditëve me diell, erës së përhershme dhe sipërfaqeve të mëdha të tokës, të papërdorura. Kostot e Helios mund të jenë ndër më të ultat në të gjithë globin dhe mund të arrijnë 1.50 dollarë për kilogram deri në 2030, sipas BNEF. Kjo është kostoja më e lirë se disa opsione të tjera hidrogjeni që ofron tregu sot.

Princi i Kurorës, Mohammed bin Salman, sundimtari de facto 35-vjeçar, parashikon që megaqyteti Neom, të ketë impiantet e hidrogjenit si pjesë të tij.

Megjithëse projekti prej 500 miliardë dollarësh i NEOM është në pikëpyetje, përpjekja për hidrogjen nuk varet nga suksesi i tij.

Ka edhe sfida të tjera: Vendi prodhon një të tetën e furnizimit me naftë në botë, por kapaciteti i tij operacional i ripërtëritshëm është i vogël sipas standardeve rajonale, dhe po fillon nga zero me hidrogjen të gjelbër.

Qeveria po bashkëpunon me Acwa Power, në Riad, një zhvillues i energjisë me bazë në Arabinë Saudite pjesërisht në pronësi të fondit të pasurisë sovrane të mbretërisë dhe Air Products and Chemicals Inc., një kompani me kapital 58 miliardë dollarë me bazë në Allentown, Pennsylvania, për të ndërtuar uzinën e gjelbër të hidrogjenit.

Treshja po ndan kostot e centralit Helios, i cili do të përdorë 4 gigavat energji diellore dhe të erës.

Fillimisht, Helios do të prodhojë 650 tonë hidrogjen në ditë me elektrolizë.

Do të prodhohet mjaftueshëm hidrogjen i pastër për të furnizuar rreth 20 000 autobusë të qytetit.

MCN Tv

Comments

Submitted by Anonymous (not verified) on

Me duket se artikulli qenka perkthyer me google translate! Prodhim hidrogjeni! Hidrogjen i gjelber! Perpjekja per hidrogjen! E sa e sa shprehje te tjera pa kuptim, kur duket se behet fjale thjesht per centralet termoberthamore, qe japin energji elektrike e termike permes bashkimit te dy atomeve te hidrogjenit.

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.