Brexit-i i 450 mijë vjetëve më parë

Postuar në 28 Dhjetor, 2020 13:02

Ndërsa Brexit është bërë zyrtarisht realitet, shkencëtarët kanë zbuluar prova të ndarjes origjinale të Britanisë nga Evropa kontinentale. Pothuajse gjysmë milioni vjet më parë, sipas të dhënave të reja, papritmas u krijua kaskadë në brezin e ngushtë të tokës që bashkonte Anglinë dhe Francën.

Studiuesit tregojnë se, si rezultat, kjo kreshtë - një digë natyrore që ndau Detin e Veriut nga Kanali Anglez – u kthye në çarje katastrofike qindra mijëra vjet më vonë në një proces me dy faza, duke e ndarë përfundimisht Britaninë. Rezultati si studimit raportohet në “Nature Communications”.

Atëherë, nga erdhi i gjithë uji që shkaktoi këtë katastrofë gjeologjike? Shkencëtarët ngaBritania e Madhe, Belgjika dhe Franca, i mbështesin përfundimet e tyre në një numër pellgjesh të krijuara nga ujëvarat e vrullshme dhe një rrjet kanalesh të prera në dyshemenë e detit në jug-perëndim të vijës së kreshtës. Ata nxjerrin përfundimin se këto u formuan për herë të parë rreth 450 000 vjet më parë si një liqen me ujë të shkrirë akullnajor në veri-lindje në pellgun e Detit të Veriut u derdh në çfarë është sot Kanali Anglez.

Sidoqoftë, pse saktësisht u derdh liqeni akullnajor mbetet e panjohur. Një mundësi është që një pjesë e shtresës së saj të akullit të prishej, duke shkaktuar një valë që nxiti ujin të derdhej. Ura tokësore e gjatë 33 km në ngushticën Dover formoi një pjesë të një peizazhi të akullt në atë kohë. Sipas studiuesve, ajo dukej "më shumë si tundra e ngrirë në Siberi sesa mjedisi i gjelbër që njohim sot".

Zhavorri që mbush këto gropa u vu re për herë të parë 50 vjet më parë. Në të vërtetë, tuneli i kanalit duhej të ndryshohej, për t'i shmangur ato gjatë ndërtimit të tij. Ka kohë që spekulohet se ato ishin të lidhura me mbetjet e urës tokësore që formoi një rrugë antike midis Britanisë së Madhe dhe Evropës - dhe tani më në fund kemi disa prova për ta mbështetur këtë.

Vetë këto gropa janë të mëdha dhe shkojnë rreth 100 metra në themel të ngurtë. Ujëvarat që i formuan ato vlerësohet të kenë qenë 100 metra të larta, pasi ne e dimë që ura e tokës ishte e ngritur mbi peisazhin përreth.

Shkatërrimi i dytë i papritur

Duket se ngushtica e Doverit mund të ketë kaluar dy thyerje. E para, rreth 450 000 vjet më parë, ishte mjaft modeste dhe formoi një kanal më të vogël se ai që shohim sot. Por autorët sugjerojnë që një prishje e dytë, më katastrofike ndodhi më pas - ndoshta qindra mijëra vite më vonë, duke e ndarë në mënyrë të pakthyeshme Britaninë nga Evropa.

Kjo shembje përfundimtare e urës tokësore shënohet nga një kanal më i madh në dyshemenë e detit me emrin Kanali Lobourg, i cili përshkon strukturat e mëparshme. Kjo duket se është gdhendur nga një përmbytje e madhe kataklizmike nga Deti i Veriut në Kanalin Anglez. Koha e erozionit me dy faza, përfshirë shkatërrimin përfundimtar të urës lidhëse, janë të pasigurta, por gjurmët e molusqeve të gjetura në të dy anët e thyerjes tregojnë se ajo ishte e plotë të paktën 100 000 vjet më parë.

Vëzhgimet e fundit janë rezultat i një fushate të gjerë gjeofizike detare. Testet sizmike të bazuara në dyshemenë e Kanalit Anglez janë kombinuar me një lloj sonari për të siguruar një pamje të detajuar të dyshemesë së detit dhe nën-sipërfaqes së tij. Mbetet pasiguri për kohën e saktë të secilës prej ngjarjeve dhe studiuesit synojnë të shpojnë në dyshemenë e detit për të marrë mostra nga sedimentet për të përcaktuar moshat e tyre të sakta.

Erozioni i urës tokësore qindra mijëra vjet më parë e vendosi Britaninë në rrugën për t'u bërë një vend ishullor. Ndryshimet e mëvonshme në nivelin e detit në fund të asaj epoke antike të akullnajave konfirmuan më tej izolimin e saj dhe lidhja e Britanisë me Evropën kontinentale humbi përfundimisht. / The Conversation / 

Comments

Submitted by Anonymous (not verified) on

1/2 milion vjet me pare?!? Keta nuk me duken shkencetare, por prifterinj dhe hoxhallare!

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.