Një formulë e re për të përllogaritur ekzistencën e qytetërimeve jashtëtokësore

Postuar në 23 Dhjetor, 2020 18:54

Përgjatë historisë, pyetja a ka jetë inteligjente përtej planetit tonë është ngritur shpesh. Ndërsa mjete të reja janë vënë në punë për t’i dhënë përgjigje kësaj pyetjeje, shumë shkencëtarë të hapësirës janë bindur se probabiliteti i zhvillimit të civilizimeve jashtëtokësore është i madh, duke pasur parasysh të gjitha ato që dihen deri tani.

Ndërsa janë zbuluar sisteme të tjera ekzoplanetare, shumë yje kanë rezultuar të ngjashëm me diellin tonë. Është bërë sfiduese të gjesh diçka unike në lidhje me planetin tonë për të justifikuar bindjen se vetëm Toka ka prodhuar ndonjëherë jetë.

Në një përpjekje të re, një ekip i vogël studiuesish nga Instituti i Teknologjisë së Kalifornisë, Laboratori i Jet Propulsionit të NASA-s dhe Shkolla e Mesme Santiago kanë zhvilluar një version të azhurnuar të një ekuacioni të vjetër për të llogaritur ekzistencën e mundshme të qytetërimeve jashtëtokësore.

Shkencëtarët janë zgjeruar në hulumtimet e bëra nga Frank Drake. Në 1962, Drake dhe ekipi i tij zhvilluan një ekuacion të quajtur ekuacioni Drake për të llogaritur shanset e ekzistencës së qytetërimeve jashtëtokësore - duke pasur parasysh gjithçka që dihej për hapësirën dhe objektet astronomike në atë kohë. Ata faktorizuan variabla të tillë si numri i ekzoplanetëve të besuar dhe sistemet yjore dhe sa prej tyre kanë gjasa të garantojnë zhvillimin e jetës.

Për këtë formulë të re, shkencëtarët morën në konsideratë faktorët e rinj dhe shtuan diçka tjetër që nuk u mor në konsideratë në vitin 1961 - gjasat që civilizime të tjera jashtëtokësore të lindnin dhe pastaj të vetëshkatërroheshin aksidentalisht.

Njerëzit dhe kafshët e tjera kanë një mënyrë për të shkatërruar mjedisin e tyre. P.sh. Minjtë e mbyllur në një ishull do të hanin çdo copë ushqimi, për shembull, dhe pastaj do të vdisnin të gjithë nga uria. Njerëzit pompojnë gaze serrë në atmosferë dhe përballen me një të ardhme në të cilën planeti nuk mund të garantojë më jetën.

Shkencëtarët sugjerojnë që një provë e tillë ndoshta nënkupton që nëse ka qytetërime jashtëtokësore, shumica e tyre me sa duket kalojnë në këtë pikë, pasi dështojnë të parandalojnë shkatërrimin e tyre.

Rezultati i punës së ekipit nuk është një vlerësim i gjasave të ekzistencës së qytetërimeve jashtëtokësore, por një formulë e re që të tjerët mund ta përdorin për të bërë llogaritjet e tyre bazuar në atë që ata besojnë se është e vërtetë.

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.