Putin bie dakord për një pasardhës të Lukashenkos, por jo për rrëzim me protesta

Postuar në 14 Shtator, 2020 14:32

Bjellorusia është Siria e Europës dhe kjo mund të shihet nga zhvillimi i një skenari thuajse identik. Perëndimi shihet si i asociuar, apo pas protestave kundër presidentit jetëgjatë, Aleksander Lukashenko, ndërkohë që gradualisht, mediat po paraqesin si aktor kryesor, Rusinë e Vladimir Putinit.

Bloomberg raportonte si fakt të kryer dhe përcaktues sjelljen e Kremlinit. Sipas burimeve të saj në Rusi, presidenti Putin nuk i beson Lukashenkos, por ai nuk do të lejojë që ky i fundit të rrëzohet nga pushteti me protesta. Putin thuhet se është dakord për një pasardhës, thuajse njësoj si në Siri me Bashar al-Assad. Aktualisht Rusia ka rënë dakord të bisedojë me Minskun për rishikimin e borixhit dhe të furnizimit me gaz.

Zgjedhja e Lukashenkos ngjan të jetë lëvizje e detyruar për Moskën dhe sipas një përfaqësuesi të opozitës bjelloruse, Pavel Latushko, “mbështetja ruse është taktike që nuk do të funksionojë në terma afatmesëm”.

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.