Një astronom amator zbulon asteroidin që kaloi pranë Tokës  

Postuar në 13 Shtator, 2020 10:32

Një astronom amator nga Brazili ka zbuluar një asteroid të madh "potencialisht të rrezikshëm", i cili ka kaluar pranë Tokës të enjten e shkuar (10 shtator).

Asteroidi, i quajtur 2020 QU6, është afërsisht 3.280 metra i gjerë, mjaftueshëm i madh për të shkaktuar një katastrofë globale nëse do të godiste Tokën. Sidoqoftë, ai nuk paraqiste rrezik për planetin tonë pasi udhëtonte përtej planetit në një distancë prej më shumë se 20 milion milje (40 milion kilometra), e cila është më shumë se 100 herë distanca midis Tokës dhe Hënës, sipas një deklarate nga Shoqëria Planetare.

"Në lajme, ne dëgjojmë gjithnjë e më shpesh për zbulimet e asteroideve dhe kjo vjen kryesisht sepse po përmirësohemi në gjetjen dhe gjurmimin e asteroideve pranë Tokës", tha Bruce Betts, drejtues i akipit të shkencëtarëve në Shoqërinë Planetare.

Asteroidi 2020 QU6 u zbulua më 27 gusht nga astronomi amator, Leonardo Amaral, në observatorin Campo dos Amarais pranë Sao Paulo Brazil. Në vitin 2019, Amaral mori një grant 8 500 dollarë nga Shoqata Planetare për të blerë pajisje më të mira teleskopi që do t'i lejonin atij të gjente, gjurmonte dhe karakterizonte objektet afër Tokës (NEO) në mënyrë më efektive.

Amarali, në Hemisferën Jugore, është një pikë unike e favorshme për gjetjen e një asteroidi kaq të madh. Shumë vëzhgues të qiellit vendosen atje për të studiuar asteroidet.

Ndërsa NASA dhe agjencitë e tjera të mëdha gjurmojnë asteroidët, zbulimi i asteroidit 2020 QU6 kaq afër pranë me Tokën shërben si një kujtesë për nevojën e mbështetjes së astronomëve. Casey Dreier, avokati kryesor dhe këshilltari i lartë i politikës hapësinore për Shoqërinë Planetare, gjithashtu vuri në dukje rëndësinë e investimeve në aftësi të reja të bazuara në hapësirë, të tilla si Misioni i Mbikëqyrjes NEO i NASA-s, ose NEOSM, i cili është një teleskop hapësinor i krijuar për të gjetur dhe ndjekur objektet që kalojnë pranë Tokës.

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.