Një shpjegim për lidhjen fatale mes obezitetit dhe Covid-19

Postuar në 10 Shtator, 2020 17:38

Në raportimet ditore për ecurinë e pandemisë është vënë re shpesh një lidhje e drejtpërdrejtë e rasteve të vdekjeve nga Covid-19 me obezitetin. Përgjatë javëve të fundit, kjo lidhje ka ardhur duke u vendosur gjithnjë e më shumë në fokus, pasi studime të kryera në shkallë të gjerë e kanë konfirmuar plotësisht këtë lidhje dhe kanë demonstruar se edhe njerëzit që janë thjesht mbipeshë janë më të rrezikuar nga koronavirusi.

Për shembull, në analizën e parë të këtij lloji, botuar më 26 gusht në “Obesity Review”, një ekip ndërkombëtar studiuesish grumbulloi të dhënat e 399 000 pacientëve. Ata zbuluan se njerëzit mbipeshë, të cilët u prekën nga SARS-CoV-2 kishin 113% më shumë gjasa se njerëzit me peshë të shëndetshme të përfundonin në spital, 74% më shumë mundësi të përfundonin në respirator dhe 48% më shumë të vdisnin.

Pse kjo lidhje kaq e fortë e obezitetit me pasojat e rënda të Covid-19?

Biologjia e obezitetit lidhet me imunitet të dëmtuar, inflamacion kronik dhe gjak që është i prirur për mpiksje, të gjitha këto mund të përkeqësojnë COVID-19. Dhe për shkak se mbipesha është e stigmatizuar, njerëzit me mbipeshë mund të shmangin kujdesin mjekësor.

Kjo shpjegon edhe situatën e rëndë të Covid-19 në SHBA, ku 40% e të rriturve janë obezë.

Njerëzit mbipeshë kanë më shumë gjasa sesa të tjerët të preken nga sëmundje të tjera që janë faktorë që çojnë në raste të rënda të COVID-19, përfshirë sëmundjet e zemrës, sëmundjet e mushkërive dhe diabetin. Ata gjithashtu janë të prirë për sindromën metabolike, në të cilën nivelet e sheqerit në gjak, nivelet e yndyrës, ose të pashëndetshme dhe presioni i gjakut mund të jetë i lartë. Një studim i fundit nga Universiteti Tulane me 287 pacientë të hospitalizuar me COVID-19 zbuloi se vetë sindroma metabolike rrit ndjeshëm rreziqet e pranimit të ICU, ventilimit dhe vdekjes.

Patologjitë fizike që i bëjnë njerëzit mbipeshë të prekshëm raste të rënda të COVID-19 fillojnë me mekanikën: Yndyra në bark shtyhet lart në diafragmë, duke bërë që muskuli i madh, i cili qëndron poshtë zgavrës së kraharorit, të ngjeshet në mushkëri dhe të kufizojë fluksin e ajrit. Ky vëllim i zvogëluar i mushkërive çon në kolaps të rrugëve të frymëmarrjes në lobet e poshtme të mushkërive, ku shkon më shumë gjak për oksigjenim sesa në lobet e sipërme. / Science Mag /

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.