Publikohet mesazhi i fundit i Vermahtit

Postuar në 09 Maj, 2020 00:41

Shërbimet sekrete britanike kanë publikuar për herë të parë mesazhin e fundit radio të njësive të Vermahtit, ushtria e kombinuar gjithëarmëshe e Gjermanisë naziste.

Publikimi është autorizuar nga Qendra Qeveritare për Komunikimet me rastin e 75-vjetorit të fitores mbi nazizmin në Europë. 

Mesazhi i fundit është lëshuar nga një toger i quajtur Kunkel dhe i drejtohet si lamtumirë kolegëve të vet. Më 7 maj 1945, ora 7:35 të mëngjesit, Kunkel dërgoi këtë mesazh: 

Trupat britanike hynë në Cuxhaven në orën 14:00 më 6 maj – që nga tani i gjithë komunikimi radio pushon. Ju uroj gjithë të mirat. Mbyllet përgjithnjë – gjithë të mirat – mirëmbetshi

thuhet në mesazh.

Në datën 4 maj u kap një mesazh tjetër, nga një ushtar i dislokuar në bregun danez që pyeste nëse dikush kishte cigare. 

Nuk ka cigare

përgjigja e një ushtari tjetër. 

Mesazhe që zbulojnë gjendjen në front, por edhe njerëzit pas makinerisë gjermane që nuk çedoi thuajse asnjëherë. 

Comments

Submitted by Doktor Mortja (not verified) on

Nuk cedoi?!
Shqip eshte: nuk leshoi!
Mjerane!

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.