Qeveria pezullon tenderin ndërkombëtar për aeroportin e Vlorës

Postuar në 06 Prill, 2020 13:57

Ministria e Infrastrukturës dhe Energjisë ka pezulluar tenderin ndërkombëtar për dhënien me koncesion për ndërtimin e Aeroportit të Vlorës. Nuk dihet ende nëse ndërtimi i këtij aeroporti do të fillojë brenda këtij viti. Shkak për këtë është bërë vendimi i APP-së për të anuluar të gjithë tenderat, përveç tenderave të lidhura me mbulimin e nevojave të shkaktuara nga pandemia e koronavirusit.

Në vendim përcaktohet se të gjitha institucionet shtetërore të pezullojnë çdo tender në proces ose të ri, përfshirë edhe procedurat e prokurimit me vlerë të vogël. Në situatën në të cilët ndodhet vendi ynë shumë projekte në buxhet janë në pikëpyetje për shkak të angazhimeve që duhet të merren për të përballuar gjendjen e krijuar për shkak të pandemisë Covid-19. Për ndërtimin e këtij aeroporti deri tani kanë shprehur interes dy kompani italiane.

Ndërtimi i kësaj vepre nuk do të bëhet me parat e buxhetit të shtetit, por do të jetë shoqëria e cila do të dalë fituese që do të kryejë investimin dhe do të marrë për 35 vjet operimin e aeroportit. Në fund të 35 viteve, firma do të transferojë aeroportin në pronësi të shtetit shqiptar. Të ardhurat e kompanisë për investimin do të sigurohen nga tarifat që do të vilen nga linjat e fluturimit, ndërsa qeveria merr përsipër të garantojë fluksin e udhëtarëve të munguar. Nuk dihet nëse kompanitë italiane e kanë tërhequr ofertën për shkak të situatës me CoVid-19. 

Tenderi për aeroportin e Vlorës u hap zyrtarisht me 19 dhjetor të 2019-ës. Ministria e Infrastrukturës dhe Energjisë njoftoi se aplikimet do të zgjasin deri në 12 mars dhe punimet parashikohen të nisnin më 31 maj.

TvT

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.