Kur patogjenët "arratisen" nga laboratorët, rasti i lisë në vitin 1977

Postuar në 06 Mars, 2020 12:26
Kelsey Piper

Në vitin 1977 u diagnostikua rasti i fundit i lisë. Viktima ishte Ali Maow Maalin nga Somalia. Organizata Botërore e Shëndetit gjurmoi çdo person me të cilin ai kishte pasur kontakte ballë për ballë, për t’i vaksinuar të gjithë dhe për të gjetur këdo që mund ta kishte marrë virusin. Fatmirësisht, ata nuk gjetën asnjë të tillë. Maalin u shërua dhe lia u duk se kishte ikur njëherë e përgjithmonë.

Ai moment shënoi fundin e një dekade të tërë përpjekjesh për të zhdukur linë - një sëmundje vdekjeprurëse infektive që vrau rreth 30 për qind të të prekurve. Rreth 500 milionë njerëz vdiqën nga lia shekullin e kaluar para se të asgjësohej.

Por në vitin 1978, sëmundja u kthye përsëri - në Birmingham, në Britaninë e Madhe. Janet Parker ishte një fotografe në Shkollën Mjekësore Birmingham. Kur ajo pati shenjat e para të sëmundjes, mjekët fillimisht menduan se ishte diçka tjetër më e lehtë. Në fund të fundit, të gjithë e dinin se lia ishte shfarosur. Parker u përkeqësua dhe u pranua në spital, ku analizat përcaktuan se li. Ajo vdiq prej saj disa javë më vonë.

Si e mori ajo një sëmundje që supozohej se ishte zhdukur?

Pas analizave doli se në ndërtesën ku Parker punonte kishte një laborator kërkimor, në të cilin shkencëtarët kishin studiuar linë, në përpjekje për të kontribuuar në zhdukjen e saj. Disa gazeta raportuan se laboratori ishte keqmenaxhuar, ishin injoruar masat parandaluese për shkak të nxitimit. (Mjeku që drejtonte laboratorin u vetëvra menjëherë pasi u diagnostikua Parkeri.) Në një farë mënyre, lia kishte dalë nga laboratori për të infektuar një punonjës diku tjetër në ndërtesë. Pak për shkak të fatit dhe pak nga reagimi i shpejtë i autoriteteve shëndetësore, përfshirë një karantinë të më shumë se 300 njerëzve, gabimi vdekjeprurës nuk u shndërrua në pandemi.

A mund të ndodhë diçka e tillë sot?

Në të gjithë botën, laboratorët e kërkimit bio merren me patogjenë vdekjeprurës, disa me potencialin e mjaftueshëm për pandemi. Ndonjëherë, studiuesit i bëjnë patogjenët edhe më vdekjeprurës gjatë hulumtimit të tyre (siç raportoi revista “Science” gjatë muajit të kaluar, qeveria amerikane sapo miratoi kryerjen e dy eksperimente të tilla pas vitesh pritjeje).

Hulumtimi mbi viruset mund të na ndihmojnë të zhvillojmë kura dhe të kuptojmë përparimin e sëmundjes. Ne nuk mund të bëjmë pa këtë studim. Por në disa raste të dukshme, ka pasur gabime me pasoja vdekjeprurëse.

Rishikimi i incidenteve, duket se ka shumë pika të ndryshme ku ndodh dështimi – mosfunksionim i makinerive apo moszbatim i rregulloreve. Gabim njerëzor do të thotë që viruset e gjalla të trajtohen në vend të të vdekurave.

Ndonjëherë, këto gabime mund të jenë vdekjeprurëse. "Nëse një version i përforcuar virusit të gripit del nga një laborator dhe shkakton një pandemi, viktimat mund të ishin me miliona", thotë Marc Lipsitch, një profesor i epidemiologjisë në Harvard.

Nuk është se ka një shkallë të lartë gabimesh në këto laboratorë; shkalla e gabimeve është në të vërtetë mjaft e ulët. Analiza e kostos-përfitimit për patogjenët që mund të vrasin njerëzit të ekspozuar ose një pjesë të vogël të të tjerëve është shumë e ndryshme nga analiza e kosto-përfitimit për patogjenët që mund të shkaktojnë një pandemi globale - por procedurat tona aktuale nuk e marrin vërtet parasysh këtë. Si rezultat, kemi rreziqe të papranueshme që kërcënojnë me miliona jetë.

Si dalin patogjenët nga laboratori?

Qeveria amerikane kontrollon hulumtimin në "agjentë të përzgjedhur dhe toksina" që përbëjnë një kërcënim serioz për shëndetin e njeriut, nga murtaja bubonike te antraksi. Ekzistojnë 66 agjentë të përzgjedhur dhe toksinaqë rregullohen me një program të cilin e kanë pranuar afro 300 laboratorë. Hulumtimi i patogjenëve dhe toksinave na lejon të zhvillojmë vaksina, teste diagnostikuese dhe trajtime. Teknika të reja të biologjisë gjithashtu lejojnë forma më të diskutueshme hulumtimi, duke përfshirë bërjen e sëmundjeve më virulente ose më vdekjeprurëse për të parashikuar se si ato mund të pësojnë mutacione në natyrë.

Pra, ky hulumtim mund të jetë vërtet i rëndësishëm, dhe një pjesë kritike e përpjekjeve të shëndetit publik. Fatkeqësisht, njësitë që kryejnë këtë punë mund të preken gjithashtu nga një problem serioz: gabimi njerëzor.

Vdekja na lia në rastin e vitit 1978, siç treguan analizat ishte shkaktuar nga pakujdesia - procedurat e dobëta të sigurisë në laborator dhe ventilimi i keq. Shumica e njerëzve do të donin të mendonin se ne nuk jemi aq të shkujdesur sot. Por aksidente  të frikshme - të shkaktuara nga gabimet njerëzore, dështimet e programeve kompjuterike, problemet e mirëmbajtjes dhe kombinimet e të gjithë këtyre faktorëve - nuk janë aspak diçka e së kaluarës.

Në vitin 2014, pasi Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) bëri pastrimin për t’u zhvendosur në një zyrë të re, qindra shishka të mostrave të virusit u gjetën në një kuti kartoni në cepin e një dhome. Gjashtë prej tyre përmbanin virusin e lisë. Askush nuk i ishte kudjesur për to; askush nuk e dinte që ato ishin atje. Mund të kenë qenë atje që nga vitet '60.

Shkencëtarët në panik i vendosën materialet në një kuti, i vulosën me shirit të qartë paketimi dhe i çuan në zyrën e një mbikëqyrësi. (Ky nuk është një veprim i aprovuar për trajtimin e materialeve biologjike të rrezikshme.) Më vonë u zbulua se integriteti i një shisheje ishte cenuar - për fat të mirë, jo një nga ato që mbante një virus vdekjeprurës.

Rasti nxiti një hetim, raporti përfundimtar i të cilit gjeti mangësi të vazhdueshme në trajtimin e këtyre materialeve tepër të rrezikshme. Midis tyre:

Kontrolli i sigurisë dhe inventarit të materialeve biologjike pa pronar (materiali, pronari i të cilit është larguar nga laboratori, por nuk e largoi, shkatërroi ose transferoi si duhet materialin te një pronar i ri) nuk kryhej.

FDA nuk ka ndjekur udhëzimet e agjentit për zgjedhjen e CDC për paketimin dhe transferimin e mostrave në një strukturë të sigurisë së lartë të materialeve.

FDA nuk kishte kryer një inventar të plotë të të gjithë laboratorëve të saj dhe hapësirave të tjera, kur lia u zhduk në vitin 1980 dhe të gjithë agjentët biologjikë që e shkaktojnë u konsoliduan nën udhëzimet e Qendrës Bashkëpunuese të OBSH-së në CDC. FDA gjithashtu nuk ka kryer një inventar të plotë kur Programi Federal Agent u miratua në 2003.

Gabimet e rrezikshme vetëm për disa muaj në vitin 2014, dhe gabimet shtesë të zbuluara nga hetimet pasuese, frymëzuan qeverinë amerikane të ndryshojë praktikat. Qeveria u bëri thirrje të gjithë laboratorëve që merren me substanca të sigurta që menjëherë të përmirësojnë politikat e tyre të inventarit dhe të rishikojnë procedurat e tyre si dhe të sigurojnë dokumentacionin me shkrim që provon se e kanë bërë një gjë të tillë. Një fushatë verifikimesh filloi me qëllim që të kuptohej sa më mirë si të rregulloheshin në mënyrë të sigurt patogjenët pandemikë. FDA filloi të sigurojë trajnime e të kryejë auditime periodike për t'u siguruar që procedurat e sigurisë, të injoruara shpesh më parë, të ndiqeshin me rigorozitet. 

VOX/TvT

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.