Në SHBA kërkohet Impeach, në Shqipëri imponojnë "Zgjedhje"

Postuar në 15 Dhjetor, 2019 16:13

Gazeta “New York Times” autorizoi dje në faqen e vet online një editorial të bordit të vet me titull: Akuzojeni!

Në foton e editorialit qëndronte presidenti Donald Trump ndaj të cilit një pjesë e Kongresit ka vënë në lëvizje mekanizmin e shkarkimit duke ngritur akuza për përfshirjen e tij në Ukrainë kundër rivalit elektoral Joe Biden. Në lojë është një përplasje e madhe interesash që transmetohet si konfrontim etik mbi atë që konsiderohet si detyrimi i Amerikës për të nxjerrë jashtë zyrës një njeri si Donald Trump.

Gazeta citon ish-presidentin James Madison që flet për tradhëtitnë e një presidenti te fuqitë e huaja, apo konstitucionalistin Noah Feldman që shprehet se “pa vënien nën akuzë, presidenti do të kishte qenë një monark i zgjedhur me votë”. Editoriali është një gjykim në paradhënie për Donald Trump që ka kundër thuajse të gjithë establishmentin mediatiko-politik në SHBA.

Lëvizja e tanishme e asistuar nga një testatë mediatike si gazeta në fjalë është në thelb një manovër antidemokratike sepse në fakt nuk beson te vota. Trump mund të akuzohet për gjithçka, por heqja e tij me mekanizma të këtilllë është në fakt një mënyrë për të shmangur përballjen elektorale dhe për ta parë vitin 2016 si një aksident.

Ky nuk është roli i medias, e cila bën thirrje dhe orienton vendimmarrësit politikë që kanë toleruar rrëshqitjen në një situatë të tillë. Manovrat e oborrit kanë të keqen sepse krijojnë përshtypjen e rreme se sajohen kundër një njeriu të popullit dhe Trump është patjetër një i tillë. Ai është të paktën tribun i popullit online. Role të tilla të medias, apo gazetarëve kemi parë edhe në Shqipëri dhe kjo dëshmon reduktimn e partive politike në organizata personale pa mendim që hyjnë në partneritet me këdo për pushtetin e vet. Por sikundër është konfirmuar ky është një rol i panatyrshëm. Për të sjellë një analogji me Shqipërinë e sotme: detyra strategjike e opozitës së sotme është fitorja e zgjedhjeve me votë dhe mirë apo keq, ajo e ka shprehur gatishmërinë për këtë. Brenda këtij objektivi që është interes publik por jo detyrimisht progres, brendashkruhet objektivi për ta mundur me votë kryeministrin e tanishëm që do ta likujdonte atë politikisht. Shqipëria nuk ka nevojë dhe aq për PD-në në pushtet, por e sigurtë është që e ardhmja ka nevojë që një bacil si kryeministri i sotshëm të asgjësohet me të vetmin antibiotik efektiv: VOTËN.

Është për t’u çuditur nga ana tjetër sesi një vend si SHBA sot promovon Impeach ndaj Presidentit, elita e saj po investohet për zgjedhje të sigurta, teksa pak muaj më parë po këto SHBA refuzuan të njihnin Impeach-in ndaj Edi Ramës në Tiranë, që erdhi nga kriminalizimi i Parlamentit dhe përgjimet e publikuara në gazetën Bild. Na u tha hapur: NË ZGJEDHJE!

Kjo është Amerika: Bëni si them unë, e mos bëni si bëj unë.

Comments

Submitted by Sefa (not verified) on

Po flisni ne ajer. Tramp erdhi ne pushtet si Basha ne bashki.pertej kesaj, te vesh ne levizje mekanizmat ligjore per shkarkim ju duket e pamoralshme apo e paligjshme?Persa i perket gazetes new york times ajo ka paraqitur kendveshtrimin e vet lidhur me situaten ndersa ju merreni nga njesi ne darke se sa here pordhi Rama.

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.