Kostot e politikës në Shqipëri, 23 mln euro një palë zgjedhje

Postuar në 02 Tetor, 2019 13:01

Fondacioni Westminster për Demokracinë dhe Instituti i Ndërmarrjeve Shqiptare publikuan një studim te financuar nga qeveria britanike, i cili përshkruan dhe analizon kostot e kandidatëve për deputetë të partive politike.

“Kostot e politikës” përbëhen nga shpenzimet me të cilat përballet një parti politike ose një kandidat që nga momenti kur vendos të kandidojnë detyrë deri në momentin kur numërohen votat. Këto kosto përfshijnë paratë e shpenzuara për organizimin e mbledhjeve dhe zyrave me qira, ushqimet dhe pijet freskuese për stafin, shpenzimet e transportit dhe shtypjen e posterave dhe fletëpalosjeve.

Aktualisht, paga mesatare mujore në Shqipëri është 227 €. Por shumë deputetë kanë thënë publikisht se kostot me të cilat u përballën gjatë zgjedhjeve ishin deri në 500,000 € - ose sa të ardhurat vjetore mesatare për 100 vjet në Shqipëri.

Partive politike në Shqipëri u ndahen paratë bazuar në rezultatet e fundit të zgjedhjeve parlamentare. Pra, sa më shumë vota kanë marrë në zgjedhjet e fundit, aq më shumë para i jepet një partie politike. Prandaj, sistemi favorizon partitë e mëdha politike dhe e bën të vështirë për forcat e reja politike të marrin pjesë në procesin demokratik. Për më tepër, asnjë financim ose rimbursim i shpenzimeve elektorale nuk u sigurohet kandidatëve të pavarur.

Për shkak të kësaj, është pothuajse e pamundur të garantohet e drejta e çdo qytetari për të hyrë në procesin politik me kushte të barabarta, që është si një kusht thelbësor i një demokracie pluraliste. Regjimet demokratike të bazuara në sovranitetin popullor ndryshojnë nga regjimet e tjera pikërisht sepse ato u ofrojnë të gjithë qytetarëve një hapësirë ​​politike të barabartë dhe transparente për të garuar për postet e zgjedhura. Kjo gjendje nuk përmbushet bazuar në mënyrën e financimit të palëve sipas legjislacionit shqiptar.

Kostoja e lartë e politikës shqiptare

Disa nga zyrtarët partiakë të përfshirë drejtpërdrejt në fushatat politike në Shqipëri sqaruan se, nga përvoja e tyre, shuma e parave që duhet të shpenzojë një kandidat për të fituar një votë ndryshon në përputhje me madhësinë e partisë politike të përfaqësuar nga kandidati. Ata sqaruan se në zgjedhjet e kaluara një kandidat nga një parti e vogël politike do të duhej të shpenzonte 30 deri 40 € për votën e fituar. Partitë më të mëdha, nga ana tjetër, zakonisht shpenzuan 10 deri 15 € për votën e fituar. Për një parti të vogël politike që synon të fitojë 100,000 vota, kostot do të arrinin në 3-4 milion €. Për një parti më të madhe, do të ishin 1-1,5 milion €.

Sipas kësaj logjike, duke pasur parasysh që 1.557.932 qytetarë votuan në zgjedhjet e fundit, kostoja e një fushate elektorale në Shqipëri mund të vlerësohet të jetë rreth 23,368,980 €; Kostoja mesatare e një kandidati për t'u bërë anëtar i parlamentit vlerësohet të jetë rreth 166,000 €. Kjo shifër është 10 herë më e lartë se shuma zyrtare e deklaruar nga partitë politike.

Por një kryebashkiak i një qyteti të vogël në Shqipëri deklaroi se "nëse nuk mund të mbledhësh deri në 300,000 € para zgjedhjeve nuk ia vlen as të fillosh fushatën. Intervistat e kryera me një kryebashkiak të një qyteti tjetër me madhësi të ngjashme e mbështeti këtë pikëpamje. Ai sqaroi se kostot e tij gjatë zgjedhjeve ishin 200,000 € dhe se partia nuk e mbështeti atë gjatë fushatës. Një tjetër kandidat për kryetar bashkie raportoi se ai shpenzoi më shumë se 200,000 € gjatë fushatës së tij në një qytet të madh në Shqipëri, kryesisht para të marra nga bizneset e tij dhe kursimet.

Partitë politike gjithmonë do të kenë nevojë për mbështetje financiare për të garuar në zgjedhje. Duke pasur parasysh se ato janë thelbësore për sistemin politik shqiptar, reformat thelbësore institucionale janë të nevojshme për të ndryshuar mënyrën e financimit të zgjedhjeve. Financimi i partive politike duhet të jetë transparent dhe i përgjegjshëm, dhe institucionet duhet të fuqizohen për të siguruar mbikëqyrje. Kjo do të sigurojë një konkurrencë të drejtë politike dhe do të mbështesë vlerat demokratike në Shqipëri.

https://www.wfd.org/2019/09/26/making-it-more-affordable-to-run-for-office-in-albania/

https://www.wfd.org/wp-content/uploads/2019/09/Costs-of-Politics-in-Albania_Final.pdf

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.