Racizmi i Reganit: Afrikanët, kanibalë dhe majmunë që kanë siklet të veshin këpucë

Postuar në 31 Korrik, 2019 22:30

Një ditë pasi Kombet e Bashkuara votuan për të njohur Republikën Popullore të Kinës, në atë kohë guvernatori i Kalifornisë, Ronald Reagan, i telefonoi Presidentit Richard Nixon në Shtëpinë e Bardhë dhe zbrazi zhgënjimin e tij mbi delegatët që kishin dalë kundër Shteteve të Bashkuara. "T’i shihje ata, ata majmunë nga vendet afrikane – mallkuar qofshin -  ata që ende nuk nuk janë mësuar të mbajnë këpucët veshur pa u ndier në siklet”, thoshte Reagan, ndërsa Nixon qeshte.

Muajin e kaluar, racizmi i presidentëve u rikthye në titujt e mediave. Biseda e zhvilluar në vitin 1971 mes presidentit që drejtonte vendin dhe atij që do ta pasonte më vonë, është një rast për të kujtuar se edhe president të tjerë pajtoheshin me qëndrimin racist se afrikanët ose afrikano-amerikanët janë disi inferiorë. Aspekti më i ri i komenteve raciste të Presidentit Donald Trump nuk është se ai i bëri, por se i ka bërë në publik.

Edhe pse Reagan e kishte thirrur Nixon për t’i bërë presion që të tërhiqej nga Kombet e Bashkuara, në tregimin e Nikson-it, ankesat e Reaganit për afrikanët u bënë kthyen në qëllimin kryesor të telefonatës.

"Këta kanibalë në televizion natën e kaluar… Krisht, ata nuk ishin as këpucë në këmbë dhe Shtetet e Bashkuara do t'u nënshtrojnë fatin e tyre”, thotë ai.

Në vjeshtën e vitit 1971, administrata Nixon u angazhua në një refomë massive të mirëqenies dhe gjithashtu u përball me çështjet e autobusëve të shkollave. Këto dy çështje me sa duket frymëzuan Nixon për të shqyrtuar më thellë mendimin e tij nëse afrikano-amerikanët mund ta bënin t’ia dilnin në shoqërinë amerikane. Vetëm tre javë para telefonatës me Reagan, Nixon kishte zbuluar mendimet e tij për afrikanët dhe afrikano-amerikanët në një bisedë me profesorin e Harvardit, Daniel Patrick Moynihan, i cili kishte shërbyer për pak kohë në administratën e Nixon. Nixon u tërhoq nga teoritë e Richard Herrnstein dhe Arthur Jensen, të cilat e lidhnin koeficientin e inteligjencës me racën, dhe pyeti veten se çfarë mendonte Moynihan.

"Unë kam arritur në përfundimin se, të paktën bazuar në provat e tanishme para meje ... se ajo që thotë Herrnstein dhe ajo që u tha më herët nga Jensen, është ndoshta ... shumë afër së vërtetës", i  shpjegon Nixon Moynihan-it.

Nixon besonte në një hierarki racash, se të bardhët dhe aziatikët shumë më lart se njerëzit me origjinë afrikane dhe latinët. Dhe ai e kishte bindur veten se nuk ishte raciste të mendosh se të zinjtë, si një grup, ishin inferiorë ndaj të bardhëve, për aq kohë sa ai mbante ndaj tyre njqë qëndim paternalist. "Brenda grupeve, ka gjeni," thoshte Nixon. “Ka gjeni brenda grupeve të njerëzve të zinj. Ka më shumë brenda grupeve aziatike ... Kjo është njohuri që është më mirë të mos dihet. "

Analiza e Nixon për udhëheqjen afrikane pasqyronte paragjykimet e tij ndaj qytetarëve me ngjyrë të Amerikës. Kjo është, të paktën, ajo që ai i thoshte Moynihan. "Mbani mend një fakt: A e kuptuat se nuk ka, nga 40 apo 45 - ju jeni në Kombet e Bashkuara - vendet me popullsi të zezë që përfaqësohen atje, askush nuk ka një president ose një kryeministër që është atje si rezultat i një zgjedhjeje të kontestuar siç jemi duke insistuar në Vietnam?" Dhe, vazhdon, pak më vonë bisedën: "Unë nuk po them që zezakët nuk mund të qeverisin; Unë po them se ata kanë shumë kohë. Tani, kjo duhet të demonstrojë diçka ”.

Pesëdhjetë vjet më vonë, një fakt që duhet të mbajmë parasysh është se kreu i Shtëpisë së Bardhë supozoi se qytetarët jo të bardhë të Shteteve të Bashkuara ishin disi inferiorë. Nixon ia rrëfeu të njëjtën në Moynihan, i cili kishte qenë një nga intelektualët e shtëpisë së tij, për natyrën e interesit të tij për kërkime mbi inteligjencën afrikano-amerikane: "Arsyeja që duhet ta di unë është se ndërsa unë vazhdoj programin, duhet të di që ata kanë dobësi themelore".

TvT

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.