Kur do kemi njëherë Protokoll Shteti për të qenë?

Postuar në 09 Maj, 2019 15:26

Kthimi në Tiranë i trupit të ushatarakes Zarife Hasanaj është shoqëruar me një ceremoni zyrtare ushtarake. Trupi në arkivol është zbritur nga avioni I mbajtur nga trupa të Gardës së Republikës. Në rreth 10 persona që shoqërojnë trupin e ushtarakes sheh 4 uniforma dhe një lëvizje – ecje që nuk ka të bëjë me rregullin ushtarak.

Paaftësia për të zbatuar një rend apo ritëm protokollar në kësi rastesh është dëshmi e seriozitetit që arrin të ketë ky lloj shteti, seriozitet të cilin e sheh mjaft mirë dhe përditë në sjelljen e policëve, veshjen e tyre dhe mënyrën sesi duke hapur gojën përgjumësh të drejtojnë me tabelë të ndalosh.

Kush mund të harrojë skenat e festimeve të 100 vjetorit të Pavarësisë në vitin 2012, kur nuk mbeti më njeri pa u ftuar, kur ministrat nuk respektonin vendin e caktuar dhe kur një ish-shef i Shtabit të Ushtrisë, shkëputej me kërcim nga makina ceremoniale.

Nëse fotot nuk na tradhëtojnë gjykimin, në kohën e Monarkisë dhe të regjimit komunist, protokolli ishte shumë rigoroz, që nga uniforma, njerëzit e përzgjedhur, ecja në rresht apo deri edhe te paradat ushtarake që lëviznin në bulevard si kuti shkrepseje.

Thonë se Protokollin më të mirë e kanë monarkitë sepse kanë patur traditë të gjatë. Mbase është e vërtetë. Fundja edhe Zogu monarki krijoi dhe huazoi nga austriakët, të mirënjohur për rregullin e tyre, më vonë edhe italianët që po ndërtonin perandori vunë dorë në këtë mejhanen pa derë buzë Adriatikut, për t’ua lënë stafetën sovjetikëve që vinin nga perandoria e Carit.

Por deri këtu. Sapo në dorë i morën punët “forcat tona” u duk edhe kualiteti i dokut në fillim, pastaj i njerëzve që dalin në rresht të parë si e si për të treguar edhe njëherë Shqipërinë e tallur të xhandar Veselit që zdërhallet si barkderr me një thupër në dorë.

Shiheni sesi gardisti i kuqur nga uniforma alla Wilhelm Wied apo Esat Pashë, kthen kokën pas dhe është një hap para personit ngjitur, sikur të jetë shoqërues gomonesh që çon refugjatët në destinacion.

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.