Terrori i Madh, Rusia refuzon publikimin e emrave të Trojkave që urdhëruan dënime pa gjyq

Postuar në 16 Mars, 2019 12:53

Ekzekutimet e urdhëruara gjatë Spastrimti të Madh në vitet ’30 në ish-Bashkimin Sovjetik vijojnë të mbeten sekret shtetëror në Rusi. Gazeta “Kommersant” raporton se autoritetet ruse i kanë refuzuar një studiuesi, Sergei Prudovksy të dhëna për emrat e gjyqtarëve që kanë urdhëruar dënime me vdekje pa process gjyqësor në vitet 1937-1938.

Në këtë vit, njohur si Terrori i Madh, mendohet se janë ekzekutuar 700 000 njerëz dhe ato u legalizuan nga panele me tre gjyqtarë që firmosnin dënimin me vdekje. Dy gjykata i kanë dhënë të drejtë shërbimit sekret rus që për refuzimin e bërë mbi të dhënat që gjenden në dosjet e Komisariatit të Popullit për Çështjet e Brendshme(NKVD) që sot pasohet nga FSB-ja.

Pozicioni i tij mund të dëmtojë si të afërmit e zyrtarëve që jetojnë sot dhe që kanë firmosur protokollet ashtu edhe vlerësimin objektiv të periudhës historike të viteve 1937-1938

citohet Yelena Zimatkina, këshilltare ligjore në FSB.

Vitin e kaluar i njëjti studiues deklaroi se qeveria ruse ka urdhëruar shkatërrimin e të dhënave për ish-të burgosurit e Gulagëve që arrijnë moshën 80 vjeç. Sipas Ministrisë së Brendshme ruse, dosjet po dixhitalizohen dhe se urdhëri për asgjësim nuk prek ata që kanë qenë në gulage për arsye politike.  

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.