Bakteret e fjetura të Arktikut rrezikojnë zhdukjen e njerëzimit (Video)

Postuar në 17 Tetor, 2018 09:22

 “Skenari për rritjen e temperaturës mesatare në Tokë me 1.5 gradë Celsius gjatë 12 viteve të ardhshme dhe çlirimi i baktereve të lashta është më e  pakta që duhet të na shqetësojë”-thotë Profesor Peter Frankopan nga Universiteti e Oksfordit

I specializuar në çështjet e  mjedisit ai aralajmëron njerëzimin dhe sidomos fuqitë e mëdha se pasojat mjedisore të rritjes së temperaturës globale duhet të frikësojnë komunitetin botëror. Kjo për shkak se nga akulli që shkrin në Arktik ka gjasa të çlirohen bakteret e fjetura, të cilat mund të çojnë në zhdukjen e njerëzimit!

Paralajmërimi vjen vetëm një 24 orë pas studimit  të një grupi shkencëtarësh të njohur, se në 12 vitet e ardhshme, temperatura mesatare e tokës do të rritet me 1.5 gradë Celsius. Nëse kjo ndodh, njerëzimi është afër epidemive që mund të çojnë në zhdukjen e tij.

Video në vijim tregon ndryshimet dramatike që ndodhin në planet:

Arsyetimi i Profesorit i dokumentuar shkencërisht është se  trupi i njeriut nuk ka antitrupa për një spektër të gjerë të baktereve, të cilat kanë ekzistuar miliona vjet më parë në Tokë, disa prej të cilave mund të jenë të bllokuar dhe mbahen nën regjimin absolut të acarit.  Ne po flasim për një laborator të madh natyror "cryogenic", në të cilën janë ruajtur mikrobeve të së kaluarës së largët, të cilat janë në gjendje të fshijnë çdo gjë të gjallë në tokë dhe në det.

Skenari është me të vërtetë shqetësues. "Nuk po flasim për një rritje të temperaturës që do të ... komplikojë pushimet tona  në Maldive, apo për valë të reja të emigrantësh. Ne po flasim për çfarë do të ndodhë në qoftë se çlirohen organizma biologjike që ishin varrosur për mijëra e miliona vjet. Nëse kjo ndodh, ne nuk do të jemi në gjendje të merren me to"-thekson profesori.

Sipas tij, rritja me 1.5 gradë Celsius në atmosferën e Tokës në vitin 1340, lejoi një mikrob të vogël të zhvillonte të ashtuquajturën “Vdekja e Zezë” e njohur ndryshe  edhe si "Mallkimi i Madh".  Ishte një epidemi virulente e shkaktuar nga bakteri “Yersinia pestis”, i cili solli shpërthimin e murtaja, që çoi në vdekjen e  60% të popullsisë së Evropës.

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.