Zbulohet letra që çoi në dënimin për herezi të Galileit

Postuar në 22 Shtator, 2018 11:29

Del në dritë një gjetje e rëndësishme. E zbuluar në Arkivat e Shoqërisë Mbretërore të Shkencave në Britani, ajo është letra origjinale me anë të së cilës Galileo Galilei ishte i pari që i paraqiti një miku italian argumentet heliocentrike kundër doktrinës së Kishës se Dielli rrotullohet rreth Tokës

Letra, e cila u konsiderua si e humbur, hedh dritë mbi polemikat e gjata të fizikanit dhe astronomit italian me autoritetet katolike romake, të cilat përfunduan me dënimin e tij për herezi në vitin 1633. Letra me shtatë faqe e firmosur me inicialet "G.G." (Galileo Galilei), i cila ishte shkruajtur më 21 dhjetor 1613, zbulon se në fillim të konfliktit historik të shkencës dhe kishës, Galileo kishte një vetëdije të qartë të rrezikut dhe u përpoq të "zbuste" akuzat e tij.

Kjo letër ishte e njohur, pasi i kishin bërë kopje të mjaftueshme. Ka dy versione të saj: një e dërguar nga një  "informator" i inkuizicionit në Romë dhe një tjetër në një gjuhë më të moderuar. Për shkak se kishte  humbur formulimi origjinal nuk ishte e qartë nëse Inkuizicioni kishte gatuar një version më 'heretik' të letrës për të inkriminuar  më shumë Galileon dhe miqtë e tij.

Zbulimi i letrës origjinale tregon se Galilei gënjeu kur tha se fjalët e tij ishin keqinterpretuar.  Ishte ai që shkroi një version më të "moderuar" të teorive të tij dhe ia dërgoi letrën një shoku të matematikanit Benedetto Kastelli në Universitetin e Pizës, duke i kërkuar atij që ta promovonte në Vatikan.  Por ishte tepër vonë, pasi letra e tij origjinale kishte mbërritur prej kohësh në Selinë e Shenjtë

Comments

Submitted by Anonymous (not verified) on

E se puor muove! E megjithate ajo (bota) rrotullohet! -po keshtu keto fjale Galilei i tha me ze jo te larte para gjyqit, nderkohe qe keto ide Kopernikiane, Xhordano Bruno i pagoi me jeten e tij nja 20 vjet me pare, kur i shpalli me ze te larte para gjyqit (inkuizicionit), e biles duke nderuar edhe me teper lartesine dhe pafundesine e Zotit katolik qe besonte. Ndaj, pse cuditemi pse galilei do shpetonte jeten e tij para gjyqit, duke bere nje terheqje taktike!?. Pra ai nuk genjeu, por thjesht beri nje terheqje te lehte, pa mohuar tezat kopernikiane dhe ato te tij.

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.