Muzeu i parë në Venecia për Xhakomo Kazanovën

Postuar në 17 Prill, 2018 09:48

Agjent, ushtar, filozof dhe poet. Një mendje e mrekullueshme matematikore, autor i 42 librave që nga Historia Polake deri te romani i parë fantashkencor. Punoi si shkrues i një kardinali dhe shkëlqeu si një lojtar profesionist bixhozi para se të merrej në mbrojtje nga një fisnik venecian.

Por sa janë në dijeni të këtyre cilësive të Xhakomo Kazanovës, kur personaliteti dhe dhuntitë e tij  janë lënë në hije nga reputacioni si feminist? Më afër fytyrës së vërtetë dhe Iluminizmit të tij përpiqet të tregojë për vizitorët muzeu i parë që u hap në Venecia 220 vjet pas vdekjes së tij.

Në Palazzo Pezaro në Kanarezzo, vizitorët nuk do të kënaqen me arritjet seksuale të Kazanovës, të cilat, sipas dëshmisë së tij, ishin rreth 120, por do të kenë mundësinë të takojnë disa nga personalitetet e mëdha me të cilat shoqërohej, si Wolfgang Amadeus Mozart , Voltaire, Benjamin Franklin dhe Madame de Pompadour, zonja e Louis O'France.

Në fund të vitit 2018, u hap një muze i njëjtë në Pragë, qytetin ku aventurieri i famshëm vdiq i zhytur në depresion ndërsa punonte si bibliotekar në shërbim të Earl Waldstein. Para se të arrinte atje, ai ishte burgosur si një karikaturist dhe blasfemues.

I detyruar të jetojë larg vendlindjes së tij, ai udhëtoi pothuajse në të gjithë Europën, duke fituar nëpërmjet lojërave të fatit ose ofertave të grave simpatike që ai i kishte  joshur dhe më pas i braktisur për shkak të borxheve ose për t'i shpëtuar zemërimit të partnerëve të tyre. 

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.