Zbulohen gjurmë të rralla sauropodësh të Xhurasikut të Mesëm

Postuar në 03 Prill, 2018 14:48

Një zbulim që po konsiderohet me rëndësi globale. Gjurmë dinosaurësh në ishullin e Skye afër Skocisë të cilat kanë marrë jehonë në mediat ndërkombëtare.

Ato janë 170 milionë vjet të vjetra dhe i përkasin periudhës së Xhurasikut të Mesëm, një periudhë që konsiderohet si tranziti drejt shpërthimit evolutiv të jetës në Tokë. Panagea, planeti unik nisi të ndahej, aktiviteti vulltanik dhe sizmik ishte shumë i lartë, çka duket se ka përcaktuar mbetjet shumë të rralla fosile të gjetura nga kjo epokë, e cila konsiderohet edhe si pikënisja e dominimit të planetit nga dinosaurët.

Gjurmët janë lënë në një lagunë me baltë dhe janë ruajtur thuajse plotësisht. Ato mendohet se u përkasin sauropodëve me qafë të gjatë që ishin deri në 2 m të lartë dhe theropodëve që ishin të afërt me tiranozaurin reks. Deri më tani janë konstatuar 50 gjurmë që mbulohen shpesh nga batica.

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.