Shënimi i Anshtajn për studenten e kimisië, e cila e refuzoi (foto)

Postuar në 07 Mars, 2018 13:53

Shënimi i shkruar nga Albert Ajnshtajni për një studente italiane, e cila refuzoi të takonte, doli në ankand sot së bashku me letrat e tjera të fizikantit të famshëm.

"Studiueses shkencore, në këmbët e së cilës u ula dhe më zuri gjumi për dy 48-orë, si një kujtim në emër të miqësisë"- shkruan Ajnshtajni në gjermanisht në shënimin që mban datën tetor 1921. Çmimi i shitjes arriti në 6,100 dollarë në ankandin e zhvilluar në Jerusalem.

Albert Ajnshtajn, kur ishte në moshën 42 vjeç, pak para se të nderohej me çmimin Nobel, i shkroi një letër Elizabeta Picinades, një studenteje të kimisë, e cila ishte 20 vjet më e re dhe jetonte mbi apartamentin e motrës së tij, Maja, në Firence.

Gjatë një vizite në qytet fizikanti gjerman shprehu interesim të madh për ta takuar atë, megjithatë, Elizabeta ishte shumë e  trembur për të përmbushur një njeri të tillë të famshëm.  Për shumën e 103.000 dollarëve amerikanë u shtit edhe një memorandum i vitit 1928, ku Albert Ajnshtajni përmbledh idetë e tij në lidhje me "teorinë e relativitetit".

Gjithashtu, një letër që daton në vitin 1946, ku ai inkurajon një veteran amerikan të Luftës së Dytë Botërore, i cili aspironte të bëhej një shkencëtar, u shit me një çmim prej 6100 dollarësh amerikanë. 

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.