Deshifrohet kodi sekret i Ferdinandit të Aragonës

Postuar në 05 Shkurt, 2018 11:14

Shërbimet sekrete spanjolle kanë arritur të deshifrojnë kodin e vjetër sekret të përdorur në letërkëmbim nga mbreti Ferdinandi i Aragonës(1452-1516), që konsiderohet një ndër monarkët më të famshëm të vendit. Kodi konsiston në 200 ose më shumë karaktere dhe ai është përdorur në letërkëmbimin e tij me Gonzalo de Cordoba ku flitet për strategjinë ushtarake gjatë fushatave në Itali në fillim të shekullit të 16-të.

Letrat - katër prej tyre - u deshifruan pas një përpjekjeje 6 mujore dhe disa prej tyre janë deri në 20 faqe.

Ferdinandi njihet si monarku që financoi Kristofor Kolombi dhe që nxori myslimanët nga Spanja.

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.