ISIS ka humbur territore, por jo fitimet

Postuar në 27 Janar, 2018 22:27

Teksa Shteti Islamik humbi një nga fshatrat e tij të fundit në Irak, Brett McGurk, i dërguari i posaçëm i SHBA-së në koalicionin që luftoi ISIS shkruajti në në Tëitter se kalifatit "të rremë"po i vjen fundi". Është e vërtetë se Shteti Islamik ka humbur pjesën më të madhe të territorit të të tij i cili në në vitin 2014 përfshinte rreth një të tretën e Irakut dhe gjysmën e Sirisë. E vlerësuar nga Kombet e Bashkuara si "organizata terroriste më e pasur në botë", ISIS ka humbur gjithashtu rreth 80 për qind të fondeve të fituara duke pushtuar territore dhe duke imituar funksionet e një shteti në mbledhjen e taksave dhe tarifave.

Por megjithë humbjen në fushën e betejës, Shteti Islamik po përdor tregun e zi të Irakut për të grumbulluar miliona dollarë për të ushqyer kryengritjen e tij të ardhshme.Në të vërtetë, ekonomitë e korruptuara të Irakut dhe Sirisë do të lejojnë Shtetin Islamik të vazhdojë dhe të financojë një kryengritje të rrezikshme. Sipas një ligjvënësi irakian që ka mbledhur fakte mbi rënien e Mosulit, Shteti Islamik ka kontrabanduar rreth 400 milionë dollarë nga Iraku dhe Siria gjatë tërheqjes së tij të fundit. Me këtë të holla, Shteti Islamik ka kontrabanduar të holla nga Iraku dhe ka investuar në tregjet lokale të Irakut.

Ndërsa Shteti Islamik kthehet në rrënjët e kryengritjes ai ka investuar të paktën 250 milionë dollarë në biznese të ligjshme. Organizata mbështetet nga ata të cilët nuk janë të frymëzuar nga ideologjia e Shtetit Islamik, por nga perspektiva e fitimit ekonomik. Shumë nga ndërmjetësit janë udhëheqës fisnor ose biznesmenë që kanë të dhëna të pastra dhe mund të fshehin lidhjet e tyre me organizatën terroriste. Atyre u jepet një shumë e parave për të investuar në një biznes të caktuar, dhe Shteti Islamik pastaj merr një prerje nga fitimet.

Shteti Islamik e kuptoi mungesën e kontrollit të Bagdadit mbi ekonominë informale dhe e shfrytëzoi atë. Ajo kapi rrugët e vjetra të kontrabandës kur u përplas në Irak dhe Siri në vitin 2014, duke bërë  1 milion $ në ditë nga ekonomia e luftës. Organizata trafikonte antikitete të paçmueshme, ari dhe vaj. Dëshmitë tregojnë për bashkëpunimin e partive politike dhe individëve nga vendet fqinje në nxitjen e këtij tregu të zi.

Për udhëheqësit e Shtetit Islamik, problemet strukturore ekonomike që prekin Irakun paraqesin një altar shpëtimi. Ata do të vazhdojnë të përfitojnë nga tregtia e drogave të paligjshme, antikiteteve dhe armëve, dhe gjithashtu t'i kthehen rrëmbimeve si burim i të ardhurave - një taktikë të cilës ata u mbështetën rëndë në ditët e para të organizatës më shumë se një dekadë më parë.

Ministritë e Irakut dhe shërbimi kundër terrorizmit po përpiqen të bllokojnë financimin e terrorizmit - por ato mbeten institucione të dobëta dhe rrallë bashkëpunojnë me njëri-tjetrin. Koordinimi është penguar nga rivalitetet politike dhe korrupsioni midis elitave politike. Anëtarët e kësaj klase të elitës përfitojnë personalisht nga tregu i zi, kështu që ata nuk kanë asnjë nxitje për të goditur atë.

http://foreignpolicy.com/2018/01/16/isis-inc-islamic-state-iraq-syria/?u...

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.