Apeninet qëndrojnë mbi një masë llave që mund të shkaktojë tërmete të fuqishme

Postuar në 10 Janar, 2018 21:47

Poshtë Apenineve Jugore, në thellësi ekziston një burim magme (llavë) që mund të prodhojë tërmete me përmasa të konsiderueshme dhe më të thella se ato të regjistruara deri tani në këtë zonë.

Për të kuptuar rëndësinë e zbulimit të shpallur në këtë kohë nga Instituti Kombëtar i Gjeofizikës dhe vullkanologjisë, ne duhet të kthehemi katër vjet më pas. Dhe pikërisht në periudhën 29 dhjetor 2013 dhe 20 janar 2014, kur bëhej fjalë për "kurrizin" e Apenineve që shtrihet nga Abruzo në Basilicata, në të cilën hyn edhe zona e Sannio Matese. Aty ishte qëndra e një sekuence lëkundjesh që nuk mbaronin, me maksimumi 5 gradë e shkallës Rihter.

Projeksionet e bëra nga ekspertët INGV në studim vetëm botuar në "Shkenca Përparimet"

Asgjë e re në atë zonë, pasi Sanni në të shkuarën është tronditur nga shumë tërmete, mes të cilëve ai i vitit 1688 me fuqi 7 ballë e rreth 10 mije të vdekur. Por lëkundjet e 2013-2014 iu dukën ekspertëve anomali për shkak të thellësisë dhe parametrave të tjerë. Rezultati? Shkak për to është bërë një burim magme që rrjedh nën Apenine, e cila mund të gjenerojë tërmete relativisht të forta edhe në të ardhmen.

Ky zbulim u botua në revistën “Science Advances”, të Institutit Kombëtar të Gjeofizikës dhe Vullkanologjisë  dhe Departamentit të Fizikës dhe Gjeologjisë në Universitetin e Perugias.

Tërmetet dhe akuiferet e Apenineve jugore zbulojnë praninë e magmës në thellësi në zonën e Sannio-Matese.

“Vargmalet përgjithësisht karakterizohen nga tërmetet që i atribuohen aktivizimit të defekteve që lëvizin si përgjigje ndaj sforcove tektonike",  shpjegon Francesca Di Luçio, inxhiniere gjeofizike dhe koordinatore në INGV, me Guido Ventura, të grupit hulumtues - megjithatë, duke studiuar një sekuencë anomalie sizmike, që ndodhi në dhjetor 2013-2014 në zonën e Sannio-Matese me një magnitudë prej 5 ballë, zbuluam se këto tërmete u shkaktuan nga një ngritje magmë në koren e tokës ndërmjet 15 dhe 25 km thellësi".

Të dhënat e mbledhura tregojnë se gazrat e lëshuara nga kjo ndërhyrje e magmës kryesisht përbëhen nga dioksidi i karbonit, i cili ka arritur sipërfaqen si gaz i lirë ose i tretur në akuiferet e kësaj zone të Apenineve.

Ky rezultat-shton Guido Ventura, INGV vullkanologjist "hap rrugë të reja për të identifikuar zonat e ngritjes së magmës në vargjet malore dhe nxjerr në pah se si ndërhyrje të tilla mund të gjenerojnë tërmete me një madhësi të konsiderueshme."

Një grafik Ingv tregon burimin magmatike në veprim nën Sannio-Matese

Por edhe një tjetër hipotezë interesante nuk përjashtohet. 

“Duhet të përjashtohet mundësia që magma që ka kaluar kreshtën në zonën Matese mund të arrijë sipërfaqen duke formuar një vullkan”, shton Giovanni Chiodini, gjeokimist i INGV. Megjithatë, nëse procesi aktual akumulimin e magmë në kore do të vazhdojë është e mundur që, në shkallë të kohës gjeologjike (dmth mijëra vjet), ne mund të formojnë një strukturë vullkanike.

Avvenire.it/TemaTv

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.