Projekt tripalësh, kanal lundrimi që lidh Danubin me Mesdheun

Postuar në 14 Dhjetor, 2017 12:24

Greqia, Maqedonia dhe Serbia duan të ndërtojnë një kanal që, sipas Alexis Tsipras, "mund të ndryshojë gjeografinë e Ballkanit". Kjo është ajo që gazeta gjermane Die ëelt thekson duke iu referuar planeve për të ndërtuar një kanal që lidh Danubin me Mesdheun.

"Është një "punë mbresëlënëse" që synon lidhjen e Danubit përmes Moravës me Axios, dhe Gjirin Termaik, në perëndim të Selanikut për në Egje"- thuhet në raport. Nëse projekti zbatohet, do të jetë një nga më të mëdhenjtë në Evropë. 

Vlerësimet sugjerojnë se projekti mund të arrijë një kosto prej  17 miliardë euro. Ndërtimi i kanalit  mund të bëhet brenda gjashtë muajve, sapo të gjenden investitorët, ndërsa është sqaruar më tej se kompanitë kineze kanë treguar interes.
Die Welt i referohet Yannis Boutaris, kryetari i bashkisë së Selanikut, i cili tha se gjatë vizitës së tij në Shkup, Presidenti maqedonas Gjorgje Ivanov i dha atij një video që përshkruante ëndrrën për këtë kanal.

Projekti për ndërtimin e këtij projekti citohet edhe nga rrjeti gjerman i lajmeve n-tv në versionin e tij në internet.
"Ëndrra e një kanali. Një projekt ambicioz në Ballkan: grekët serbët dhe maqedonas it duan të hapin një kanal lundrimi, e cila do të lidhë Danubin me Mesdheun. Plani vizionar mund të ndryshojë përgjithmonë të gjithë rajonin", raportin e rrjeti televiziv.
Për më tepër, projekti  konsiderohet i "përmasave historike"  pasi i jep një shtysë të re aktivitetin ekonomik dhe tregtar në rajon"

http://www.cnn.gr/news/kosmos/story/109589/megalopnoo-sxedio-to-kanali-p...

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.