Urdhërarresti europian për liderin e Katalonjës

Postuar në 03 Nëntor, 2017 22:46

Autoritetet gjyqësore spanjolle kanë lëshuar urdhër-arresti evropian për udhëheqësin e Katalonjes Carles Puigdemont dhe katër ish-këshilltarë të tij, ndërsa kanë refuzuar kërkesën e Puigdemont për të dëshmuar përmes videokonferences.

Ata nuk morën pjesë në seancën që u zhvillua në Gjykatën e Lartë të enjten në Madrid, ku tetë ministrat të qeverisë së Katalonjës u arrestuan dhe po përballen me akuzat e "rebelimit". Më parë, duke folur në rrjetin televiziv belg të RTBF, Pouthedon tha se ai nuk do t’i shmanget drejtësisë spanjolle, por do të shfaqet vetëm përpara "autoriteteve të vërteta gjyqësore".

Një zëdhënës i Prokurorisë Federale të Belgjikës konfirmoi se autoritetet belge kanë marrë në dorë mandatin e arrestit për Puigdemont, duke theksuar se sistemi belg i drejtësisë ka për qëllim ta "ekzaminojë atë".

"Do ta shohim atë dhe pastaj do të caktojmë një hetues"- vuri në dukje Erik Van de Saip.

Ndërsa udhëheqësi katalan akuzoi sërish autoritetet spanjolle për represion dhe shkelje të të drejtave politike të rajonit autonom. "Ne mendojmë se jemi një qeveri legjitime. Duhet të ketë vazhdimësi për t’i treguar botës se çfarë po ndodh në Spanjë. Zgjedhjet nuk do të jenë neutrale, të pavarura dhe të qeta nëse qeveria është në burg"- shtoi ai.

"Unë i thashë avokatin tim për të transferuar tek autoritetet gjyqësore në Belgjikë, unë jam i gatshëm për të punuar," vuri në dukje ai, duke shtuar se ajo është mjaft e qartë se autoritetet gjyqësore spanjolle kanë "politizuar", dhe do të merret me rastin e paragjykimeve.

Comments

Submitted by Anonymous (not verified) on

Drejtesia belge tani duhet te pergjigjet per sistemin e drejtesise spanjolle, i cili duket qarte se eshte tashme i politizuar. Do, s'do, drejtesia europiane po politizohet! Sepse, ne fund te fundit Puigdermonte nuk ka kryer nje veper krimi dhe askundervajtje me ligjin spanjoll, qe lejon referendumet per probleme te ndryshme! Atehere, si do e argumentoje drejtesia belge arrestimin dhe transferimin e tij?!?

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.