Gjenerali Clark pret minierat e qymyrit nga Haradinaj

Postuar në 22 Tetor, 2017 11:38

Kompania Envidity Energy, në pronësi të gjeneralit amerikan Wesley Clark, ka paraqitur një propozim me interes për shfrytëzimin e pasurisë minerare të Kosovës dhe pret miratimin nga qeveria. Kompania e tij është aktive në sektorin e energjisë dhe ka qenë në Kosovë që nga viti 2013 kur ka paraqitur së pari një propozim me interes. Deri më sot, megjithatë, propozimi nuk është miratuar për shkak të paqëndrueshmërisë politike në Kosovë.

Gjenerali i SHBA tha të shtunën nga Mali i Zi, ku mori pjesë në një konferencë të sigurisë, se qeveria e re e Ramush Haradinajt po e trajton çështjen dhe pret që procesi i miratimit të përfundojë së shpejti. Propozimi i paraqitur nga Envidity Energy përfshin gazifikimin e qymyrit nëntokësor duke përdorur metoda teknologjike që lejojnë prodhimin e naftës sintetike (naftë) nëpërmjet përdorimit të teknologjive të përparuara.

Vlerësimi është se në fazën e parë do të prodhohen 1200 fuçi në ditë dhe prodhimi gradualisht do të arrijë 20,000 fuçi. Investimi fillestar do të jetë 15 milionë dollarë dhe do të arrijë 5 miliardë dollarë.Sipas shtypit të Prishtinës, ajo që shkakton shqetësim për lojtarët politikë dhe ekonomikë është fakti se kompania e Clark kërkon të shfrytëzojë nëntokën në tre të katërtat e territorit të Kosovës, çka do t'i sigurojë një status monopol.

Wesley Clark ishte komandanti ushtarak i NATO-s për Evropën midis viteve 1997 dhe 2000 dhe drejtoi fushatën ajrore 79 ditore kundër Jugosllavisë që rezultoi me largimin e forcave serbe në Kosovë në qershor 1999.

http://www.huffingtonpost.gr/2017/10/21/diethnes-kosovo-nato_n_18344272....

Comments

Submitted by Uns (not verified) on

Nqs qëllimet jane ato te zhvillimit dhe përparimit te ekonomisë kosovare këto investime jane te mirëpritura madje 2 here me sh3nga nje mik si gjenerali. Por, nqs qellimet jane si ato qe ka vepruar ne Shqipëri i nderuari ku nëpërmjet bankers petrolium (kompani kanadeze gjoja, por offshore ne realitet ku figuron si aksionist) ka VJEDHUR pasurine tone duke deklaruar humbje fiktive (Shqipëria me rezervat e naftës ne toke me te pasura ne Evrope) atëherë te mos i jepet. Jemi turpi i vetes, tashi edhe miqtë duan te na grabisin. Turp!

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.