Fluks aplikimesh nga amerikanët dhe britanikët për shtetësi gjermane

Postuar në 08 Shtator, 2017 13:07

Që nga nëntori 2016, pas zgjedhjes së Donald Trump në presidencën amerikane, numri i shtetasve amerikanë që kërkojnë shtetësi gjermane është rritur ndjeshëm, sipas të dhënave të mbledhura nga Ministria e Jashtme Gjermane.
Numri i përgjithshëm i aplikacioneve (përfshirë ato të shtetasve amerikanë që tashmë jetojnë në Gjermani) regjistrohen çdo vit dhe të dhënat për këtë vit nuk priten të dalin para verës së vitit 2018.

"Shërbimet e qeverisë gjermane në Shtetet e Bashkuara po shohin një rritje të konsiderueshme në çështjet ligjore që lidhen me çështjet e shtetësisë", tha ministria e brendshme në përgjigje të një pyetjeje të përfaqësuësve nga Partia e Gjelbër. Aplikimi nuk kërkon arsyet pse ata amerikanët duan të bëhen shtetas gjermanë. 

Është fakt, megjithatë, se pas zgjedhjeve presidenciale në nëntor 2016, kërkesat e ish gjermanëve (dhe pasardhësve të tyre) që kishin privuar nazistët e qytetarëve të tyre po rriteshin ndjeshëm. Nga 92 aplikacione në tetor 2016, ato arritën 124 në muajin nëntor, 144 në dhjetor dhe 159 në janar 2017. Çdo muaj, deri në qershor, të paktën 100 njerëz që jetojnë në Shtetet e Bashkuara kanë aplikuar për shtetësi gjermane. Në përgjithësi, në tetë muajt e parë të këtij viti janë paraqitur 1,190 aplikime, ndërsa në vitin 2016 vetëm 792 janë dorëzuar.

Autoritetet gjermane gjithashtu konstatojnë se numri i britanikëve që duan të marrin shtetësinë gjermane është rritur që nga referendumi mbi tërheqjen e Britanisë nga Bashkimi Evropian. Vitin e kaluar, një total prej 110,400 të huajve morën shtetësinë (deri në 2,9% krahasuar me 2015) dhe shumica e tyre ishin britanikë.

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.