Pajisja e re që identifikon me saktësi kancerin në sekonda (Video)

Postuar në 07 Shtator, 2017 17:38

Një ekip shkencëtarësh dhe inxhinierësh në Universitetin e Teksasit ka shpikur një mjet që identifikon me shpejtësi dhe me saktësi indet kanceroze gjatë operacionit, duke dhënë rezultate në rreth 10 sekonda - 150 herë  më shumë se shpejt se teknologjia ekzistuese. Pen MasSpec është një instrument inovativ me dorë që u jep kirurgëve informacion të saktë diagnostikues në lidhje me indet që duhen prerë ose ruajtur, duke ndihmuar në përmirësimin e trajtimit dhe zvogëlimin e shanseve për përsëritjen e kancerit.

"Nëse ju flisni me pacientët e kancerit pas operacionit, një nga gjërat e para që do të thonë shumë është:" Shpresoj që kirurgu ta ketë hequr të gjithë kancerin "-thotë Livia Schiavinato Eberlin, asistent profesoreshë e kimisë në UT Austin. "Është vetëm një copë zemërthimi, por teknologjia jonë mund të përmirësojë shumë gjasat që kirurgët me të vërtetëtë  heqin çdo gjurmë të fundit të kancerit gjatë operacionit".

Metoda e tanishme e diagnostikimit të kancerit dhe përcaktimi i kufirit midis kancerit dhe indit normal gjatë operacionit, e quajtur analiza e seksionit të ngrirë, është e ngadalshme dhe nganjëherë e pasaktë. Çdo mostër mund të marrë 30 minuta ose më shumë për t'u përgatitur dhe interpretuar nga një patolog, që rrit rrezikun për infeksionin e pacientit dhe efektet negative të anestezisë. Dhe për disa lloje të kancerit, interpretimi i seksionit të ngrirë mund të jetë i vështirë, duke dhënë rezultate jo të besueshme në 10 apo 20 për qind të rasteve.

Qelizat e gjalla, qofshin ato të shëndetshme apo kanceroze, prodhojnë molekula të vogla të quajtura metabolitë. Këto molekula janë përfshirë në të gjitha proceset e rëndësishme të jetës - të tilla si gjenerimi i energjisë, rritja dhe riprodhimi - si dhe funksione të tjera të dobishme të tilla si heqja e toksinave. Çdo lloj kanceri prodhon një grup unik të metabolitëve dhe biomarkues të tjerë që veprojnë si shenjat e gishtërinjve.

Në testet e kryera në mostrat e njeriut, pajisja ishte e saktë në 96 për qind e diagnozës së kancerit. Ekipi ka demonstruar gjithashtu që diagnozon me saktësi kancerin në mushkëri të gjalla, pa shkaktuar ndonjë dëm të dukshëm të indeve. Personat mund të përdorin me lehtësi pajisjen e disponueshme. Ajo kërkon thjesht mbajtjen e lapsit në drejtim të indit të pacientit duke pritur disa sekonda për një rezultat të analizave të automatizuara. Ndërkohë, stilolapsi lëshon një pikë ujë në ind, dhe molekulat e vogla migrojnë në ujë. Pastaj pajisja e drejton mostrën e ujit në një instrument të quajtur spektrometri masiv, i cili zbulon mijëra molekula si një gjurmë gishtash molekulare.

Gjurmët e gishtave molekulare të marra nga Pen MasSpec vlerësojen  menjëherë nga softueri, i quajtur një klasifikues statistikor, i trajnuar në një bazë të dhënash të gjurmëve të gishtërinjve molekulare. Në testet mbi indet e hequre nga 253 pacientë, Pen MasSpec mori rreth 10 sekonda për të siguruar një diagnozë. Teknologjia ishte gjithashtu në gjendje të zbulonte kancerin në rajonet margjinale midis indeve normale dhe kancerit që paraqitnin përbërjen e përzier qelizore. Ekipi pret të fillojë testimin e kësaj teknologjie të re gjatë operacioneve onkologjike në vitin 2018.

https://medicalxpress.com/news/2017-09-device-accurately-cancer-seconds....

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.