Sunitët në aleancë me ISIS për të destabilizuar Iranin*

Postuar në 09 Qershor, 2017 12:47

Ndryshe nga garancitë e autoriteteve iraniane, sulmet e koordinuara terroriste në Teheran, përgjegjësinë e të cilëve e mori e ISIS, është hera e parë që mosmarrëveshjet mes sunitëve dhe shiitëve u transferuan nga Shteti Islamik në Iran. Kjo është edhe hera e parë që celultat terroriste  arrijnë të depërtojnë në vend dhe të bashkëpunojnë me elementë lokale për të organizuar një sulm të kësaj shkalle.
Irani dhe Rusia kanë kontribuar në mënyrë të konsiderueshme në rënien e forcave të ISIS, ndërsa pikëpamja mbizotëruese që mbizotëron në Teheran është se zgjidhja e çështjeve të gjeneruara nga ekstremizmi sunit do të sigurojnë vetëm humbjen e  Shtetit Islamik në Siri dhe Iraq.

Financimi i organizatave terroriste nga Irani është hetuar gjerësisht, por pak vëmendje i është kushtuar përpjekjeve të Teheranit për të trajtuar dhe parandaluar organizatat terroriste që veprojnë kundër tij. Megjithatë, për dekada të tëra, organizata terroriste kanë tentuar sulme brenda Iranit, por vendi ka ngritur një mekanizëm mjaft të sofistikuar, edhe pse të errët e të fshehtë për të luftuar terrorizmin e brendshëm dhe të jashtëm.

Goditja e  ISIS ndaj Iranit shënon dy zhvillime të rëndësishme: Në kontrast me pikëpamjen mbizotëruese se Shteti Islamik do të mundet ushtarakisht në frontin sirian dhe Irak, ai do të vazhdojë të operojë si një rrjet terrorist ndërkombëtar që do të kthehet në mënyrë progresive dhe më të koordinuar dhe të kundër interesave dhe territoreve iraniane. Elementë të ISIS mund të bashkëpunojnë me lëvizjet e ndryshme separatiste dhe grupet guerile që operojnë në fushën e Baluchistan, Kurdistanit dhe provincën perëndimore të Khuzestan, duke  aspiruar një destabilizimi më të gjerë të Iranit.

Në Teheran frika e rritjes së aktivitetit të ISIS përreth kufirit ishte edhe një nga arsyet kryesore (përtej planeve strategjike hegjemoniste) pse përfshirja në Frontin e  Sirisë dhe Irakut ishte aq e madhe. Ishte pikërisht përfshirja e Iranit që nxiti  shtetet arabe, kryesisht Arabinë Saudite dhe disa shtete të Gjirit, të mbështesin në disa faza organizatat politike, ekonomike dhe ushtarake si Fronti al-Nusrah ose Al Kaeda në Irak.

Prandaj, pozita dominuese e Teheranit se çështja e ekstremizmit sunit do të zgjidhet me humbjen ushtarake të ISIS në Irak dhe Siri kundërshtohet nga zhvillimet. Sulmi mbi parlamentin dhe mauzoleun e Ajatollah Khomeinit përmban shumë simbolika, dhe mundësinë e një aleancë të mundshme mes ISIS dhe grupeve sunite separatiste që synon destabilizimin Iranin.

http://www.huffingtonpost.gr/nikos-agouros/post_15192_b_16989884.html?ut...

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.