KE: Plan për 80 mijë vende pune për Ballkanin deri në vitin 2025

Postuar në 25 Maj, 2017 15:48

Socialistët premtuan 300 mijë vende pune para se të vinin në pushtet në vitin 2013. Shifër e sigurtë është se të paktën 100 mijë shqiptarë ikën nga vendi qysh atëherë, për ta reduktuar sfidën në 200 mijë. Aktualisht një tjetër parti politike, LSI-ja premton 100 mijë vende pune për katër vitet që vijnë, kuptohet nëse zgjidhet si parti që do të drejtojë qeverinë. Nuk dihet nëse ky objektiv lidhet me punësimet masive që partia e Ilir Metës mendon se janë bërë gjatë kohës kur “punë kishte, por profesionistë jo”, apo me komplekset e saj si parti e dytë. PD-ja e Lulzim Bashës nuk ka bërë asnjë premtim të tillë publikisht, por në fakt ka nisur punësimet në bazë të Pazarit të 18 majit.

Në lojë hynë një aktor tjetër që mund të diversifikojë ekuacionin e punësimit në Shqipëri: Komisioni Europian. Por në ndryshim nga partitë politike shqiptare, KE-ja prezantohet në tregun e punës me objektiva shumë më modestë.

Komisioni Europian po punon mbi një plan masash për lëvizjen e lirë të punonjësve, rritjen e investimeve dhe lehtësimin e tregtisë në rajonin e Ballkanit. Propozimi që synon krijimin e rreth 80.000 vendeve të reja pune deri në vitin 2025, pritet që të detajohet bashkë me instrumentet financiarë përkatës gjatë Samitit të Triestes në muajin korrik”, raporton Televizioni Publik Shqiptar.

Pak javë më parë u njoftua një tjetër statistikë sipas të cilës numri i vendeve të punës në Ballkanin Perëndimor në katër vitet e fundit ishte tepër më modest krahasuar me ambiciet e PS-së dhe qeverisë shqiptare. Një tjetër aspekt që hyn në lojë është se Shqipëria ka përfituar nga projekti TAP për shumë nga të dhënat e përmirësuara, ndërkohë që qeveria ka premtuar një projekt investimesh 1 miliardë euro për katër vitet e ardhshme, por ky mbetet për t’u parë.

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.