Zbulohen Sekretet e Propagandës Ruse të luftës

Postuar në 01 Mars, 2017 13:07

"Lufta psikologjike ka ekzistuar sa vetë njeriu." Kështu fillon një libër që pretendohet të jetë një ribotim i paautorizuar i tekstit të luftës psikologjike të GRU, shërbimit ushtarak të inteligjencës ruse. Libri u botua në Minsk në vitin 1999. Ai kishte qenë baza e kurseve për trajnimin e oficer rezervë (ROTC) dhe kadetëve në luftën psikologjike në fakultetin shtetëror të gazetarisë në Moskë
"Në të kaluarën njerëzit ishin në gjendje të ndikonin njëri-tjetrin vetëm nëpërmjet kontaktit të drejtpërdrejtë"-thuhet në tekst.  "Sot, mjetet e ndikimit në mendjen e njeriut janë bërë shumë më të sofistikuara, në sajë të njohurive të akumuluara prej mijëra vjet, teknologjive të informacionit, të komunikimit dhe të menaxhimit."
Ndonëse supozohej se teksti i GRU ishte përpara kohës së vet, disa nga të diplomuarit e klasave të MGU i përshkruanin mësimet si arkaike. Shkalla e hapësirës së informacionit është rritur që nga viti 1999, dhe kontrollin mbi të është bërë një aspekt kritik i luftës moderne. Dhe tani, Rusia duket të jetë përmirësuar përpjekjet e saj për të dominuar pjesën e përparme të informacionit.
Më 22 shkurt, në prag të festës vjetore të Rusisë, ministri i Mbrojtjes, Sergei Shoigu njoftoi krijimin e një "force operacionale informacionit." Njoftimi erdhi vetëm disa orë pasi Ministria e Jashtme zbuloi një projekt të ri për të ekspozuar "lajme të rreme " të botuara mbi Rusinë në shtypin perëndimor.
"Propaganda duhet të jetë e zgjuar, kompetente dhe efektive", tha Shoigu, duke justifikuar krijimin e një force të aftë për bërjen e luftës së informacionit.
Ekspertët thonë se ka të ngjarë që në përbërje të këtyre trupave propagandistike të jetë një pjesë e forcave kibernetike - një degë ushtarake e krijuar në vitin 2013, por që zyrtarët rusë kanë mohuar që ekziston.
""Ushtria ruse tashmë ka njësitë psikologjike të operacionet, por ato janë të gjitha të padobishme. Është GRU që bën të gjithë luftën e informacionit të vërtetë. "-thotë Michael Kofman, një analist i sigurisë.
Të kuptuarit e Rusisë mbi atë që përbën luftë e informacionit është shumë më e gjerë sesa mendon Perëndimi, thotë Mark Galeotti, një ekspert për shërbimet e sigurisë dhe mbrojtjes së Rusisë. Për Moskën, "Operacionet e informacionit" përfshijnë çdo gjë nga propagandëa dhe dezinformimi,  ta luftës psikologjike dhe kibernetike.

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.