“Spektakli ekonomik i Trump do të dështojë, jam i sigurtë”

Postuar në 18 Janar, 2017 16:57

Ekonomisti i njohur amerikan dhe  fitues i çmimit “Nobel” në Ekonomi, Joseph Stiglitz ka bindjen se politikat ekonomike që ka ndërmend të ndjekë presidenti i zgjedhur amerikan Donald Trump veçanërisht mbi importet janë të destinuara të dështojnë, duke folur për  perspektivën e një "luftë tregtare", me vende si Kina apo Meksiko.

"Kjo nuk do të funksionojë, unë jam i sigurtë", u tha ai gazetarëve gjatë Forumit Ekonomik Botëror në përgjigje të një pyetje në lidhje me kërcënimet e manjatit amerikan për rritjen e tarifave mbi mallrat e importuara, sidomos automobilëve.

"Nuk e kupton se këto politika makroekonomike do të çojnë në një përkeqësim të deficitit tregtar. Sigurisht kjo mund të çojë në krijimin e mijëra vendeve të punës duke ushtruar presion të vazhdueshëm mbi kompanitë, por nga pikëpamja makroekonomike, nuk do të ketë sukses", siguroi ai.

Stiglitz sngre pikëpyetje nëse presidenti i zgjedhur amerikan "dëshiron një luftë tregtare" me vende si Kina apo Meksika, apo dhe Gjermania, industrinë automobile të së cilës e kërcënoi me rritje të taksavë të importit.

"Edhe këshilltarët e tij më të ngushtë nuk e dinë se çfarë do të ndodhë", shtoi ai me humor, duke thënë se pret inaugurimin e Trump "për të parë se çfarë do të sjellë ky spektakël i ri".

http://www.tovima.gr/world/article/?aid=857526

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.