“Globalizim dhe dixhitalizim: Era e izolimit ka përfunduar”

Postuar në 24 Janar, 2016 15:14

Miliarderja kineze Zhang Xin, ka folur në një intervistë për gjermanen “Spiegel” rreth asaj që pritet ndodhë me ekonominë kineze. Sipas Xin, Kina duhet të kalojë drejt një ekonomie konsumi dhe shërbimesh, duke patur përherë parasysh se në botën që jetojmë: “Asnjë ekonomi, apo kompani, si dhe individ nuk mundet të zhvillojë plotësisht potencialin e vet pa përqafuar dy prirje themelore:  globalzim dhe dixhitalizim”. Në këtë kuptim, “Kina ka nevojë të vijojë të hapet dhe të ndërlidhet”. “Ajo ka nevojë të kuptojë se bota është bërë një. Era e izolimit ka përfunduar”, vijon miliarederja kineze. Sipas saj shpirti sipërmarrës kinez është motorri, ajo që sot mungon në Europë. Është i njëjti dinamizëm si i Amerikës dhe në një botë si kjo, “nuk duhet të hedhim poshtë vlerat si “perëndimore”, kur ato janë vlera të modernes”. Xin thotë se në praktikën e njohur amerikane, ka ndërmend të financojë me 100 milionë dollarë studentët kinezë të studojnë në shkollat më të mira në botë. 

http://www.spiegel.de/international/world/spiegel-interview-with-chinese...

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.