Katër ditë me librin

Postuar në 10 Nëntor, 2015 14:17

 

Ymeri: Numri i botimeve është në rënie

Edicioni i 18 i Panairit të Librit do të hapë siparin e tij nesër (11 nëntor) ora 09:00 në Pallatin e Kongreseve. Për katër ditë deri më 15 nëntor, shtëpitë botuese në hapësirat shqiptare do të prezantojnë botimet më të mira të tyre, duke i dhënë mundësi lexuesit të komunikojë gjatë me librin. Botimet “Saras” prezantohen në këtë panair me disa libra të rinj. Për herë të parë “Saras” sjell në gjuhën shqipe një nga romancierët më të mirë të kohës, Martin Amis me romanin “Treni i natës”. V. S. Naipaul, fitues i çmimit “Nobel” në letërsi, prezantohet para lexuesit me librin e tij të dytë në shqip, përmbledhjen me ese “Shkrimtari dhe bota”. Në politikat e saj për të mbështetur letërsinë shqipe, “Saras”, në këtë panair prezanton botimet e reja të dy shkrimtarëve më përfaqësues të letërsisë shqipe përtej kufijve, Kim Mehmeti dhe Veton Surroi. Mehmeti prezantohet me romanin e ri “Shpërngulja e të vdekurve”, ndërsa Surroi me veprën e tij të plotë. Dy autorët, Mehmeti dhe Surroi, do të jenë të pranishëm gjatë panairit, për një takim me lexuesin mbi veprat që do të prezantojnë. Në stendën e botimeve “Saras” nuk mungojnë dhe tituj e autorë të tjerë të rëndësishëm të sjellë për lexuesin gjatë këtij viti, si shkrimtari Italo Svevo me dy librat “Ndërgjegjja e Zenos” dhe “Një tallje e arrirë”, saga e plotë e veprave të shkrimtarit anglez Jason Goodwin, “Lufta e shenjtë dhe e shenjta aleancë” e Manlio Graziano-s, “Ali Pasha” nga Aleksandër Dyma, “Traktati për tolerancën”, Volter, “Qyteti bri lumit”, V. S. Naipaul etj. Tema e këtij viti e panairit është “Libri digjital, një mundësi më shumë për të lexuar”, një projekt i Shoqatës së Botuesve Shqiptarë dhe “Vodafone Albania” për t’i dhënë më shumë mundësi leximit, jo vetëm atij në letër, por edhe librit elektronik, i cili mund të lexohet këtej e tutje edhe nëpërmjet telefonit apo tableteve të ndryshme. “Mund ta quajmë një fitore m.q.s. ka qenë shumë e vështirë realizimi i kësaj nisme, pasi gjuha shqipe më në fund është futur në sistemin Amazon, që për arsye sigurie nuk pranohej kohë më parë. Tanimë botuesit shqiptarë kanë mundësi që librat e tyre elektronikë t’i dërgojnë në Amazon përmes kontratave që do të lidhin me këtë sistem”, tha kreu i Shoqatës së Botuesve, Petrit Ymeri. Sipas tij, Shoqata e Botuesve Shqiptarë do të organizojë një aktivitet për librin digjital me një panel, i cili do të trajtojë nga pikëpamja teorike dhe praktike përparësitë që ka puna me librin në ueb, kufizimet, njëkohësisht do të bëhen publike edhe të dhënat e një anketimi që ka bërë Shoqata e Botuesve për leximin në Shqipëri. Përveç çmimeve të kthyer në traditë, këtë vit do të jetë edhe çmimi i veçantë për përkthimin “Fan S. Noli”, i cili do të quhet çmim karriere, në kuadër të 50-vjetorit të ndarjes së tij nga jeta. Sipas Ymerit, “ky vit nuk mund të thuhet se ka qenë një ndër vitet më të mira për botimet shqiptare. Janë disa dukuri që pasqyrojnë trendin e tregut shqiptar dhe në përgjithësi kjo nuk është thjesht vetëm për librin. Që prej tri apo katër vitesh ne përsërisim se numri i botimeve është në rënie dhe shitjet gjithashtu. Kjo mund të evidentohet nëse shkohet në libraritë e Tiranës, ku shihet se ka më pak njerëz. Janë mbyllur këtë vit shumë librari në Tiranë dhe rrethe të tjera. Kjo reflektohet edhe në libra, p.sh. këtë vit kemi më pak letërsi artistike se vitin e kaluar. Nga anketimi që kemi bërë, vëmë re se leximi nuk duket një prioritet në Shqipëri, por më mirë kjo do të pasqyrohet në fund të vitit në rezultatet e Bibliotekës Kombëtare. Duhen politika të mira, më shumë vëmendje për ngritjen e librarive të reja. Duhen furnizime për bibliotekat e shkollave dhe ato të rretheve, kjo realizohet me ndërhyrjen e shtetit”, tha YmeriRreth mënyrës se si do të funksionojë libri digjital Ymeri u shpreh: “Ky është një eksperiment. Një projekt që do të fillojë tani e do të ketë disa tituj falas e të tjerë do të blihen. Është diçka teknike, të cilën do ta vendosë ‘Vodafone’, por di se do të ketë edhe libra falas. Do të niset me një paketë prej 35-40 librash dhe do të vijohet në muajt e tjerë me libra të rinj. Duke nisur si paketë, do të shihet edhe trendi i lexuesit. Librat digjitalë do të jenë 30% më lirë sesa librat në letër, të cilët në raste fushatash apo kur do të ketë promocione do të ulen edhe më shumë. Kemi një problem, që shpresojmë ta zgjidhim shpejt. Libri shqiptar ka një TVSh prej 20%. Kemi punuar intensivisht me Ministrinë e Financave dhe atë të Kulturës që të kemi mundësi ta bëjmë 0. Kjo TVSh prej 20%, është më e larta në Europë: 20% në blerje dhe 0 në shitje, një shumë që nuk rimbursohet asnjëherë në një kohë kur TVSh-ja është taksë e rimbursueshme. Nëse bëjmë një krahasim me Europën mund të themi se Italia e ka 4% e nuk mund të themi sigurisht se italianët janë më të varfër se ne, por ama mund të themi se nëse italianët TVSh-në normale e kanë 19%, atë të librit e kanë 4%. Ne po përpiqemi, por është jo e lehtë të ndryshosh sistemin fiskal. Po përpiqemi të bëjmë një TVSh të diferencuar për librin, për t’u bazuar te shprehja e Umberto Eco-s: Mos taksoni leximin, mos taksoni kulturën!”, tha Ymeri.

"Shqip"

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.