Amerikanët kanë më shumë frikë nga robotët se sa nga vdekja

Postuar në 17 Tetor, 2015 18:11

Kur kompjuteri i parë personal u bë i gjithëpranishëm në vitet 1980, Adrienne LaFrance shkroi në “The Atlantic” në fillim të këtij viti, se disa njerëz zbuluan shpikjen e termit të tmerrshëm të “computerphobia” (fobisë nga kompjuteri). “Në ditët e para të telefonisë, njerëzit pyesnin nëse edhe makinat mund të përdoreshin për të komunikuar me të vdekurit. Sot, janë smartphone-et ato që i bëjnë njerëzit nervozë”, shkruan ajo. “Njerëzit shpesh konvergojnë midis ndryshimeve masive teknologjike, përreth çdo ndryshimi të vërtetë, me një stuhi ankthesh”. Për t’i parë këto shqetësime, hidhini një sy pesë treguesve të sondazhit “Survey of American Fears” këtë javë nga studiuesit e Universitetit Chapman. Tre prej tyre, terrorizmi kibernetik, ndjekja e të dhënave personale të  korporatave dhe ndjekja e informacionit personal qeveritar, të lidhura me teknologjinë. Për këtë anketë, një shembull i rastësishëm mes rreth 1.500 të rriturve, e rendit frikën e tyre për 88 artikuj të ndryshëm në një shkallë nga një (që nuk ka frikë) në katër (shumë të frikësuar). Frika u nda në 10 kategori të ndryshme: krimi, ankthet personale (si kllounët apo të folurit në publik), gjykimi i të tjerëve, mjedisit, jetës së përditshme (refuzime romantike apo t’u flasësh të panjohurve), teknologjia, fatkeqësitë natyrore, e ardhmja personale, fatkeqësi të shkaktuara nga dora e njeriut dhe qeverisja. Autorët e studimit përcaktuan mesatarisht se frika më e lartë përfshin kategorinë e teknologjisë, e cila u rendit në vendin e dytë, menjëherë pas katastrofave natyrore. “Njerëzit kanë tendencë ta shprehin nivelin më të lartë të frikës për gjërat që ata i mbajnë varur, por është ajo që ata nuk kanë asnjë kontroll mbi to, dhe ky është pothuajse një përkufizim i përsosur i teknologjisë”, tha Christopher Bader, profesor i sociologjisë në Chapman dhe një nga bashkëautorët e studimit. “Ju nuk mund të bëni pa përdorimin e teknologjisë në shoqëri, ju nuk e kuptoni se si të blini gjëra në dyqan, të bisedoni me njerëz të tjerë, të kryeni biznes. Njerëzit janë gjithnjë e më të varur, por ata nuk kanë asnjë ide se si këto gjëra funksionojnë në të vërtetë”. “Të gjithë mund ta vënë re se nëse do të ishin gati të vriteshin, kjo do të ishte një gjë e tmerrshme, por njerëzit kanë shqisa të ndryshme nëse kjo do të ndodhë me ta. Teknologjia është më universale. Është e vështirë për këdo që do t’i duhet të bëjë pa të” përkufizon Bader.

Burimi: The Atlantic 

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.