Rënia e çmimit të naftës do ulë prodhimin rus dhe amerikan, probleme me furnizuesit që nuk janë pjesë e OPEC-ut

Postuar në 12 Shtator, 2015 08:27

Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë njoftoi se rënia e çmimit të naftës do të ulë prodhimin rus dhe amerikan gjatë vitit 2016. Kjo do të shkaktojë rënien më të rëndësishme të furnizuesve të naftës, që nuk janë pjesë e OPEC-ut. Një rënie 6-vjeçare e çmimeve të naftës do të shtyjë furnizuesit joanëtarë të OPEC-ut të ofrojnë më poshtë se 0,5 milionë fuçi në ditë duke ulur prodhimin e përgjithshëm deri në 57,7 milionë fuçi në ditë, bëri të ditur Agjencia e Energjisë në daljen e saj mujore. Kërkesa do të arrijë një pesëvjeçar të lartë prej 1.7 milionë fuçi në ditë në 2015 në sajë të çmimeve të ulëta të naftës dhe rënies së lehtë në 1.4 milionë fuçi në ditë në vitin e ardhshëm, parashikoi Agjencia. Çmimet bruto varionin nga 45 deri në 47 dollarë për fuçi duke humbur rreth 2,5 për qind në tregti. Brenti i papërpunuar qëndroi në 47.69 dollarë për fuçi, më poshtë se 52.60 në fillim të shtatorit.

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.